Contesten vanaf de andere kant van de grote plas

In het weekend van 19 en 20 oktober was er de Work All Germany-contest. Een radiowedstrijd van 24 uur met de bedoeling om zo veel mogelijk stations in Duitsland te werken. Een goede gelegenheid om vanuit Florida eens wat punten weg te geven aan de amateurs bij onze oosterburen.

De contest begint op zaterdag om 15.00 uur UTC. Het is dan in Nederland 17.00 uur en in Florida 11.00 uur. Een lekker tijd om te beginnen omdat de hogere banden richting Europa dan al lekker open zijn. En open waren ze. Vooral 10 meter was een feest. Met de Force 12 XR5 (5 banden, 10 elementen waarvan 2 voor 10m) was het lekker doortanken. Na anderhalf uur was het aanbod op 10 meter zo’n beetje op. Zowel op het “CQ WAG AJ4YX Contest” als het “search en pounche” kwamen weinig nieuwe stations meer. Snel door naar 15m. Ook daar kon gedurende anderhalf uur lekker gewerkt worden en de nodige stations in het log gezet worden.

Dan eerst maar even de contest onderbreken: tijd om boodschappen te doen. Aangezien de dichtstbijzijnde grootgrutter een half uur rijden is mis je dan best wat tijd (en dus stations) in een contest. Maar goed: ook de inwendige mens moet verzorgd worden en zonder boodschappen lukt dat niet. Boodschappen doen is dus goed voor een contester. (of moet ik gewoon eerlijk toegeven dat ik slecht voorbereid was? Dat laatste is namelijk gewoon het geval: ik hoorde pas een half uur voor de start van de contest tijdens een QSO met een station in DL-land dat de WAG dit weekend zou zijn…).

Effin…na het boodschappen doen was het tijd om op 20 meter contacten in het log te zetten. Ook daar weer een prima aanbod van stations. Rond middernacht (in Europa dan) kwamen de condities op 40 meter op. Met de Force 12 420/340 (3 elementen voor 40 meter) lukt het prima om verbindingen op 40 meter te maken. Toch merk je dat alleen de grote stations aandacht besteden aan deze band. Veel Duitse stations laten hier punten liggen, omdat ze al QSY naar 80 meter zijn gegaan. Begrijpelijk omdat er op de korte afstand meer stations te werken zijn, maar de DX (en dus de multipliers) laten ze aan de neus voorbij gaan. Jammer!

Voor 80 meter heb ik een eenvoudige homemade sloper hangen. De signalen op 80 waren in de richting van Duitsland helaas niet denderend. Tijd dus om ook in Florida het licht in de shack uit te doen, de XYL (en mezelf) te verwennen met een cocktail en samen te gaan genieten van een heerlijke zwoele (na-) zomeravond in de tuin.

Op zondagochtend lekker uitslapen en om een uur of 10 lokale tijd nog even naar de shack voor het laatste uurtje van de contest. Dat is dan 14 uur nadat het licht in de shack uit was gedaan. Dat geeft wel aan hoe ‘serieus’ aan de contest is deelgenomen, HI. Op zondagmorgen op 10m en 15m nog een aantal nieuwe stations gelogd en dan is de contest over. De “ruhe” keert terug op de banden en het cabrillo-log met de bijna 400 QSO’s gaan per e-mail naar de contestmanager.

Nagenietend van de contest denk ik: “De volgende keer maar eens een PACC doen vanaf hier.

73, Gert AJ4YX | PA2LO

P.s. Ook eens deelnemen aan een contest? PI4AMF doet volgend weekend mee aan de CQ WW Contest. Kijk voor meer informatie op de website.

This entry was posted in VERON. Bookmark the permalink.