VRZA Eemland

 

Welkom bij de VRZA afdeling Eemland, en bedankt voor uw belangstelling.
Op deze pagina vind u het laatste nieuws en informatie over onze afdeling.

 

Laatste nieuws

PI4RCB doet mee aan de WAP contest

De contest
De Worked all Provinces (WAP) Contest wordt gehouden op zaterdag 10 juni van 14.00-20.00 UTC (16.00-22.00 LT). Het doel van deze contest is het werken van zoveel mogelijk stations in zoveel mogelijk Nederlandse provincies. Extra multipliers kunnen gescoord worden door verbinding te maken met de VRZA-afdelingen met de verenigingscalls inclusief PI4CQP/a en PI4VRZ, die voor deze gelegenheid gebruik zal maken van de speciale roepnaam PA100PCG.

Clubstation PI4RCB
De VRZA afdeling Eemland doet mee onder de afdelingscall PI4RCB in Sectie A: All band (6m + 4m + 2m + 70cm en hoger), CW, FM en SSB voor multi operators. We hebben de beschikking over richtantennes voor 6 meter, 4 meter, 2 meter en 70cm. op 33 meter hoog.

Voor meer informatie klik hier:
Het contest regelement vind je hier:

De eerstvolgende bijeenkomst

Op onze bijeenkomsten en overige activiteiten zijn ook niet VRZA leden van harte welkom.
We houden onze bijeenkomsten op elke vierde dinsdag van de maand,
om 19.30 uur is de deur open en de koffie klaar, we beginnen om 20.00 uur.

De eerstvolgende bijeenkomst is op 27 juni
.

It’s BBQ time

Het bestuur van de afdeling heeft op de laatste bijeenkomst van een aantal van onze leden de vraag gekregen wanneer we weer een BBQ gaan organiseren.

Nou dat hoeft wat ons betreft niet zo heel lang meer te duren, op zaterdag 1 juli vanaf 15.00 uur, ben je welkom en de locatie is bij Radio Club Bunschoten voor de deur. Als je van plan bent om te komen, mail dan uiterlijk 24 juni naar pi4rcb@vrza.nl voor meer info, met hoeveel personen je komt, en of je dieet wensen hebt of andere bijzonderheden.

Geslaagd

We ontvingen van  Dick Verburg PA11620 het bericht dat hij geslaagd is voor het examen voor de N licentie met slechts 1 foutje, een geweldige prestatie, ook namens de hele afdeling van harte gefeliciteerd. De call is PD1CIS geworden.

PI4RCB op de VRZA Radiokampweek

Gelmer PE1ION + XYL, Dick PD2DM en Wim PA4WK zijn naar de VRZA radiokampweek geweest, we hebben het ondanks het nogal regenachtige weer goed naar ons zin gehad, hoewel er natuurlijk altijd verbeterpunten zullen blijven, de camping was schoon en netjes maar duidelijk niet berekend op groepen, zo misten wij het groepen veld en een gemeenschappelijke ruimte. Dit samen met het feit dat wij als amateurs nogal verspreid over de camping stonden kwam het samenhorigheidsgevoel niet ten goede. We hebben onze ervaringen met de organisatie gedeeld.

Volgend jaar weer?
Wat ons betreft volgend jaar een andere camping, of andere afspraken met de beheerder van de camping, het zou erg leuk zijn als bovenstaande punten de volgende keer gerealiseerd kunnen worden. Nogmaals, de camping was verder prima, mooi gelegen in de bossen en keurig schoon en netjes, maar wij hebben de samenhorigheid wel gemist. Volgend jaar zullen we ook weer gaan en we hopen dat er dan nog meer leden mee gaan. Een leuke video impressie van de radiomarkt op zaterdag 29 april vind je hier, de video, ook wij hebben ons best gedaan om door de kofferbak verkoop wat overtollige materialen van gulle gevers om te zetten in klinkende munt, helaas is dit maar deels gelukt, de opbrengst bedroeg €60.=.
Video verslagen van de kampweek van 22 t/m 29 april vind je hier.

Jaarvergadering.

Plezierig en constructief
Op de afgelopen bijeenkomst van 28 maart hebben we onze jaarvergadering gehouden.
Het was een plezierige, goedbezochte en constructieve vergadering.
het verslag zal zo spoedig mogelijk via email aan de leden toegestuurd worden.

VRZA QSO Party

Koffie met taart
Op zondag 20 november waren acht leden van onze afdeling aanwezig in de radioclub voor de VRZA QSO Party, sommigen kwamen gewoon voor de gezelligheid, anderen voor de QSO’s. Toen we binnen kwamen stond de houtkachel al lekker te branden en was de koffie al klaar. Klaas had alles al in orde gemaakt zodat we direct aan de slag konden, ook had hij gezorgd voor heerlijke Limburgse vlaai bij de koffie.

Het was erg rustig
Zo rond 13.00 uur zijn we met een paar operators naar boven naar de shack gegaan en begonnen we met CQ-QSO Party te roepen op 2 en 80 meter. Af en toe had je het idee dat je een roepende in de woestijn was want het was beslist niet druk, het zou veel leuker zijn als alle VRZA afdelingen ook werkelijk QRV zouden zijn met de QSO Party.

Hapje eten
Gelmer die even weg was melde dat hij alweer op de terugweg was en of hij nog wat van de frietboer mee moest nemen, nou dat was beslist niet tegen dovemans oren gezegd en een flinke bestelling was het resultaat, de bon gaat naar de VRZA met dank hiervoor. Voor het nuttigen van de snacks kwamen de operators even naar beneden, het was tenslotte geen contest, de aanwezigen lieten zich de friet en snacks goed smaken.

De resultaten
Met het nodige geduld hebben we toch nog wat stations kunnen werken. Op 80 meter werkten we 18 stations waarvan 9 PI4 stations, op 2 meter werkten we 9 stations waarvan 5 PI4 stations en PA70VRZA. Een echte 5-9++ van PI4GN uit Groningen bewees ons dat het allemaal prima werkt.

Al met al kunnen we terug kijken op een geslaagde QSO Party, al mogen er de volgende keer best wat meer stations QRV zijn. De volgende keer gaan we proberen om er een verticale rondstraler bij te hebben, misschien dat dat verbetering geeft.

Gezelligheid
Tijdens en na de QSO Party was het ook erg gezellig, juist deze gezelligheid en het plezier wat we met elkaar aan onze hobby beleven is één van de kenmerken van onze afdeling.

Kort verslag van de velddag 2022.

De locatie
Op zaterdag 3 sept. en zondag 4 sept. heeft de afdeling Eemland mee gedaan aan de IARU-R1 velddag. Via Gerard PD2GK en Peter PD9PK hebben we een hele mooie en storingsvrije locatie gevonden op een veld langs de rivier de Eem in de locator vak JO22pg.

Met een boot mag je daar maximaal drie dagen verblijven maar een telefoontje van Gerard naar de provincie die het beheer heeft over het terrein zorgde er voor dat we daar ook drie dagen onze tenten mochten opzetten, het station opbouwen en overnachten.

Ondersteuningsvaartuig
Het schip van Gerard en Peter, de kotter BU 142 lag naast de tent afgemeerd en fungeerde dit weekend als ondersteuningsvaartuig. Ik weet bijna zeker dat wij het enige velddag station zijn die voor de noodzakelijke ondersteuning een schip tot hun beschikking hadden.

Naast eten, drinken en een met het warme weer noodzakelijke koelkast, zorgde het schip en haar bemanning ook voor de spanning en sanitaire voorzieningen. Starlink zorgde voor een snelle internet verbinding. Als je wilt weten hoe starlink werkt, bekijk dan hier een filmpje. Op het dak van het stuurhuis staat een parabool vormige antenne, het lijkt alleen aan de buitenkant op een parabool maar bestaat eigenlijk uit een array van maar liefst 1280 kleine antennes.

De tenten
Behalve Peter en Gerard die aan boord sliepen, zijn ook Wim en Rogier op het velddag terrein in hun tenten blijven overnachten. Ook nu hebben we weer veel plezier van onze tent van 3 X 6 meter waarin het velddag station bestaande uit o.a. een waar FT991-A van Yaesu in ondergebracht was.

Velddag, The Movie
Het bestuur werd kort voor de velddag benaderd door Otto de Ruig PD2ODR van het PR-team van de VRZA met de vraag of ze van onze velddag een video-impressie mogen maken die op YouTube en andere VRZA media beschikbaar zal komen, hier hebben wij graag aan mee gewerkt. Zoals op de video te zien is hebben wij behalve van de zon en radio gerelateerde bezigheden ook nog genoten van een heerlijke barbecue.

Het resultaat van de video is erg leuk geworden. Voor wie hem nog niet gezien heeft klik hier Het camera werk en de montage kwam voor rekening van Otto de Ruig PD2ODR en de interviews werden gedaan door Gerard van Oosten PAØGVO. Het was leuk om te doen, en een mooie gelegenheid om onze afdeling en de Radio Club Bunschoten te promoten.

Een antenne die je niet zo vaak ziet
Veel amateurs vroegen ons wat voor antenne we gebruikten, en wat hij kost. We hebben voor de banden 10 t/m 40 meter gebruik gemaakt van een zogenaamde V antenne hier een link naar de antenne. Deze antenne is van het minder bekende Italiaanse merk Pro.Sis.Tel. en werkt erg goed. De antenne is rondstralend en heeft geen hoge mast nodig om goed te werken, vijf meter hoogte is al voldoende, maar hoger is natuurlijk beter. Ook de constructie is en erg degelijk en netjes uitgevoerd, een vergelijkbare antenne wordt ook gemaakt door Comet, de H-422, maar wij vinden deze antenne kwalitatief een stuk beter, waar de Comet volgens de diverse reviews nogal eens laatste heeft van water in de traps blijft onze Pro.Sis.Tel antenne netjes droog. Bovendien is hij ook nog eens goedkoper ook, in deze 4 band uitvoering kost hij €337,33 incl. BTW en excl. verzending.

Weinig verbindingen
We hebben slechts 63 verbindingen gemaakt, maar wel een enorm gezellig weekend gehad, dit is ook een beetje wat onze afdeling kenmerkt, niet de activiteiten die we wel of niet doen maar de gezelligheid met elkaar is blijkbaar dat waar onze leden behoefte aan hebben. We hebben op zaterdag ook nog flink wat aanloop gehad van amateurs uit de regio wat ook altijd gezellig is, en wie weet levert het in de toekomst een paar nieuwe leden op.

Vervolg?
Volgend jaar zullen we zeker op deze manier weer mee doen aan de velddag, en gaan we toch proberen wat meer verbindingen te maken, zodat ook het contest element van de velddag wat meer uit de verf komt. Peter en Gerard hebben al aangegeven dat ze ook dan graag met hun schip hun medewerking zullen verlenen. Maar ook op een ander moment een dagje buiten spelen met de apparatuur en antennes behoord tot de mogelijkheden. Er is ruimte genoeg op het schip voor de apparatuur en een aantal operators, de antennes kunnen dan aan de wal worden opgesteld. Gezien de storingsnevel in de bebouwde kom die alsmaar dikker wordt, een prachtig aanbod waar we in de toekomst graag gebruik van zullen maken.
Een verslag met foto’s, een video en diverse linkjes vind je in onze nieuwsbrief van september. Wil je ook op de verzendlijst, stuur dan een mail naar pa4wk@vrza.nl 

Algemene informatie 

De landelijke vereniging
De VRZA,
Vereniging van Radio Zend Amateurs heeft een jong bestuur, een algemene ledenvergadering waar elk lid een stem heeft, gratis QSL-service, een (digitale) maandblad en een lage contributie, daarom is de VRZA het betere alternatief. Wordt voor slechts €25.= per jaar lid, gezinsleden en jeugdleden tot 21 jaar betalen slechts €10.= per jaar! Klik hier om naar de landelijke website te gaan.


VRZA afdeling Eemland
De VRZA kent verspreid over het land diverse afdelingen, één daarvan is de afdeling Eemland. Wij zijn een jonge en nog kleine afdeling (opgericht op 22 oktober 2019) en ons belangrijkste doel is om op een fijne en gezellige manier met elkaar, allerlei hobby gerelateerde activiteiten te ondernemen, op bijeenkomsten en overige activiteiten zijn ook niet VRZA leden van harte welkom.

Onze bijeenkomsten
We houden onze bijeenkomsten op elke vierde dinsdag van de maand bij de Radio Club Bunschoten. Om 19.30 uur is de deur open en de koffie staat klaar, we beginnen om 20.00 uur. Naast deze vaste bijeenkomsten zijn er vaak op andere momenten ook nog activiteiten.

Informatie
U kunt zich aanmelden op onze telegram groep door op
deze link te klikken. Onze leden ontvangen ook onze nieuwsbrief, en zullen we proberen nieuws items zo snel mogelijk op deze website te plaatsen.

Geen vakantiestop
Ook in juli en augustus zijn er altijd mensen die niet, of op een ander moment met vakantie gaan, daarom gaan onze bijeenkomsten ook in de vakantie periodegewoon door .

Afdelingsbestuur

voorzitter Wim de Kleuver PA4WK
Secretaris Raphaël Verwer PDØRAF
Penningmeester Kees van den Brink PAØVDB
Bestuurslid Dennis Lubbersen PC3D
Bestuurslid Rogier van Lierop PD5R

Contact
Je kunt met ons in contact komen door een mail te sturen naar pi4rcb@vrza.nl

PI4RCB
Leden van de afdeling zijn regelmatig te horen onder de roepletters PI4RCB, deze roepletters zijn aan de afdeling toegewezen en worden gebruikt om deel te nemen aan diverse activiteiten. Dit is onze QRZ.COM pagina https://www.qrz.com/db/PI4RCB

QSL-service
Veel amateurs stellen het op prijs om van een (bijzondere) verbinding een QSL-kaart te ontvangen of te verzenden om een ​​blijvende en tastbare herinnering te hebben aan dit contact. Dit kan langs elektronische weg, genaamd E-QSL, maar ook de papieren QSL kaart wordt nog altijd veel verzonden.
Kaarten kunnen op de bijeenkomsten opgehaald en ingeleverd worden bij onze QSL manager, Kees v/d Brink PAØVDB. Als je gebruik wilt maken van de QSL-service van onze afdeling kan je dat via een e-mail naar pa0vdb@vrza.nl aangeven.

Als je de QSL post nog niet via QSL regio 03 ontvang kun je dit eenvoudig regelen door een mail te sturen naar ledenadministratie@vrza.nl

Zendamateur worden?
De afdeling Eemland verzorgt geen opleiding tot het behalen van een N of F registratie.
Een opleiding kun je wel volgen bij de Digitale Leeromgeving Zend Amateur (afgekort DLZA.) De DLZA bied deze opleiding gratis aan, (€10.= borg of donatie).

In een redelijke korte tijd kan de DLZA je helpen om je de leerstof voor het N of F-examen voor de zendamateur eigen te maken. Vele amateurs gingen je voor en zijn zeer positief over de opleiding zoals de DLZA deze aanbied. Klik hier voor meer informatie.

Radio Club Bunschoten
De Radio Club Bunschoten is dé ontmoetingsplek voor alle radioamateurs in de regio Eemland. De VRZA afdeling Eemland is één van de gebruikers van de faciliteiten die de Radio Club Bunschoten biedt. De radioclub is gevestigd op het adres: Haarbrug 10-B 3751 LM Bunschoten–Spakenburg. Klik hier om naar de website te gaan en klik hier voor een overzicht van de faciliteiten van de club.