VRZA Eemland

 

Welkom bij de VRZA afdeling Eemland,
en
bedankt voor uw belangstelling.
Op deze pagina vind u het laatste nieuws en informatie over onze afdeling.

 

Laatste nieuws

VRZA QSO party 2023

De VRZA bestaat in 2023 alweer 72 jaar, Dat gaan we ook dit jaar weer vieren met een QSO party, een party met QSO’s op de radio maar natuurlijk ook een party bij ons in Bunschoten bij PI4RCB met een eye-ball QSO’s radio verbindingen en veel gezelligheid. Kom gezellig de 72e verjaardag van de VRZA mee vieren, gezellig met een hapje en een drankje en onderling QSO.
Graag in verband met de catering even laten weten of je komt. pa4wk@vrza.nl 

We zoeken ook nog een paar operators voor het club station, deelname is gezellig en levert de afdeling nog wat extra geld op ook. Ook hiervoor even laten weten of je komt pa4wk@vrza.nl

De QSO party zal gehouden worden op zondag 19 november van 13.00 tot 16.00 uur lokale tijd op 2 meter SSB en FM en op 80 meter tussen 3650 en 3750 kHz.

Een (QSO)party is geen party als er niets te eten en te drinken is, daarom mogen alle deelnemende afdelingsstations ter waarde van maximaal € 50,– besteden aan lekkers voor deelnemers en bezoekers. Dit kan natuurlijk taart zijn maar misschien gaan we dit jaar liever voor een borrelplankje en een wijntje, biertje of iets fris. 

Clubstations zoals PI4RCB die een log voor de WAP contest hebben ingestuurd hebben een extra reden om mee te doen. Want als we ook het log insturen voor de QSO party kunnen we volgende jaar een extra financiële bijdrage verwachten van de landelijke penningmeester.

Of je nou komt voor de gezelligheid, om verbindingen te maken of beide, graag tot ziens op de 72e  verjaardag van onze VRZA, en meld je aan bij pa4wk@vrza.nl.

De eerstvolgende bijeenkomst

Op onze bijeenkomsten en overige activiteiten zijn ook niet VRZA leden van harte welkom.
We houden onze bijeenkomsten op elke vierde dinsdag van de maand,
om 19.30 uur is de deur open en de koffie klaar, we beginnen om 20.00 uur.
De eerstvolgende bijeenkomst is op 28 november.

VRZA Radio Kampweek

De zomer is nog maar net voorbij, maar de organisatie is al druk bezig met de voorbereidingen voor de 60e VRZA Radiokampweek 2024, een jubileum kamp dus.

Wanneer
De radio kampweek zal plaatsvinden van zaterdag 20 t/m zondag 28 april 2024. We zijn dan weer welkom op Recreatiepark De Lucht in Renswoude. Er zal een aanbod zijn van diverse accommodaties, kampeerplekken met privé sanitair en er is een groepskampeerveld beschikbaar. (Ook beschikbaar voor caravans en campers)

Wat
Prijzen en een overzicht van de beschikbare objecten worden in het najaar gepubliceerd op de website van de Radiokampweek. www.radiokampweek.nl De radiomarkt zal gehouden worden op zaterdag 27 april, ook zal er weer gelegenheid zijn om je overtollige spullen te koop aan te bieden op de kofferbak verkoop.

Inschrijven
De inschrijving opent op 1 december 2023 en sluit op 1 januari 2024. Als u zich inschrijft op onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het laatste nieuws. https://radiokampweek.fl-nh.nl/

PI4RCB ook aanwezig
Ook vanuit onze afdeling zullen weer een aantal leden deelnemen aan de radiokampweek, doe jij ook mee dit jaar? 

PI4RCB/P

De afdeling Eemland houd een velddag.
Op zaterdag 2 en zondag 3 september heeft de afdeling Eemland onder de call PI4RCB/P mee gedaan aan de IARU-R1 HF SSB velddag. We zaten op de vertrouwde locatie langs de Eem in het locator vak JO22pg. 

De opbouw
Op zaterdag ochtend zijn we eerst naar de Haarbrug gegaan om wat spullen in te laden, het vervoer en opbouw verliep voorspoedig. Dit Jaar hadden we ook voor over het dak van onze witte tent een donker zeil meegenomen, de ervaring van vorig jaar had ons geleerd dat de computerschermen anders niet te lezen zijn door invallend zonlicht. Je kent ze wel, gewoon een goedkoop bouwzeil van de bouwmarkt, die met één kant groen en de andere kant blauw, werkt prima, wil je het nog donkerder, vouw je het gewoon dubbel. 

Vooral veel plezier
Voor ons betekend de velddag weinig verbindingen maar wel heel veel gezelligheid, plezier en bezoekers die langs kwamen. Otto is wel flink aan de gang geweest met FT8 maar dat telt niet natuurlijk in een HF SSB contest, net zo min als de lokale FM contacten op 2 meter. Net als vorig jaar nemen we ons ook nu weer voor volgend jaar wat meer verbindingen te maken, maar het belangrijkste is dat we heel veel plezier gehad hebben. Klik hier voor de video die Otto PD2ODR van onze velddag maakte.

De inwendige mens
Op zaterdag rond 18.00 uur was het tijd voor de traditionele barbecue, die iedereen zich goed liet smaken. Er was voor iedereen vijf stuks vlees, salade, stokbrood, vers fruit en diverse sausen. Meer dan voldoende om de hongerige buiken te vullen.

Op zondag ochtend werd een stevig ontbijt geserveerd bestaande uit witte bolletjes met gebakken eieren, spek en koffie, waarbij de barbecue als fornuis diende. In de loop van de zondag werden de aanwezigen ook nog op een broodje worst getrakteerd.

 Aan alles komt een eind
‘s Middags werd de boel opgeruimd en konden we terug kijken op een geslaagde velddag.
Voor een uitgebreid verhaal en foto’s van onze velddag, zie de nieuwsbrief van september. 

Mobiele mast

Het oorspronkelijke plan
We hebben zoals afgesproken de 2x 6meter schuifmast bij Adriaan PA1LIO gedemonteerd en naar Bunschoten gebracht. Het was de bedoeling om deze mast op een aanhanger te bouwen en op deze manier een mobiele mast te bouwen. Een aanhanger die voor zo’n mast geschikt is bleek nog behoorlijk aan de prijs te zijn, maar Dick PD2DM kwam toevallig op marktplaats een mast tegen op een aanhanger voor een hele interessante prijs. Dit gooide onze plannen behoorlijk door elkaar, maar dit kansje was te mooi om te laten lopen.

Het buiten kansje
Dankzij de royale  financiële ondersteuning van de VRZA hebben we deze mast aan kunnen schaffen. VRZA bestuur, heel hartelijk dank. Op vrijdag 1 september hebben we de mast opgehaald en gelijk naar onze velddag locatie gebracht waar we hem uitvoerig bekeken en getest hebben, hij bleek in een prima conditie te verkeren, al willen we er nog wel wat aan doen. Hij staat nu rondom in de rode ijzermenie dus zal hij geschilderd worden in de blauw/gele VRZA kleuren. Ook willen we er nog een paar kisten op bouwen zodat ook materiaal en de velddag tent een plek krijgen op de aanhanger.
Voor een uitgebreid verhaal en foto’s over onze mobiele mast, zie de nieuwsbrief van september. 

De vorige bijeenkomst

Ook de bijeenkomst van augustus was net als die van juli rustig, maar wat kun je verwachten midden in de vakantie periode. We hebben de avond gevuld met onderling QSO, onder andere kwamen de komende velddag in september en de voortgang van ons project mobiele mast ter sprake.

Jaarvergadering.

Plezierig en constructief
Op de afgelopen bijeenkomst van 28 maart hebben we onze jaarvergadering gehouden.
Het was een plezierige, goedbezochte en constructieve vergadering.
Het verslag is kort na de vergadering aan de leden en het bestuur van de VRZA toegestuurd.

De velddag 2023.

De locatie
Op zaterdag 2 sept. en zondag 3 sept. doet de afdeling Eemland mee aan de IARU-R1 velddag. Vorig jaar hebben we een hele mooie en storingsvrije locatie gevonden op een veld langs de rivier de Eem in de locator vak JO22pg, daar zullen we ook dit jaar de velddag houden.

Overnachten
Met een boot mag je daar maximaal drie dagen verblijven maar een telefoontje van Gerard naar de provincie die het beheer heeft over het terrein zorgde er voor dat we daar ook drie dagen onze tenten mochten opzetten, het station opbouwen en overnachten.

Ondersteuningsvaartuig
Het schip van Gerard en Peter, de kotter BU 142 fungeert dit weekend als ondersteuningsvaartuig. Ik weet bijna zeker dat wij het enige velddag station zijn die voor de noodzakelijke ondersteuning een schip tot hun beschikking hebben.

Algemene informatie 

De landelijke vereniging
De VRZA,
Vereniging van Radio Zend Amateurs heeft een jong bestuur, een algemene ledenvergadering waar elk lid een stem heeft, gratis QSL-service, een (digitale) maandblad en een lage contributie, daarom is de VRZA het betere alternatief. Wordt voor slechts €25.= per jaar lid, gezinsleden en jeugdleden tot 21 jaar betalen slechts €10.= per jaar! Klik hier om naar de landelijke website te gaan.


VRZA afdeling Eemland
De VRZA kent verspreid over het land diverse afdelingen, één daarvan is de afdeling Eemland. Wij zijn een jonge en nog kleine afdeling (opgericht op 22 oktober 2019) en ons belangrijkste doel is om op een fijne en gezellige manier met elkaar, allerlei hobby gerelateerde activiteiten te ondernemen, op bijeenkomsten en overige activiteiten zijn ook niet VRZA leden van harte welkom.

Onze bijeenkomsten
We houden onze bijeenkomsten op elke vierde dinsdag van de maand bij de Radio Club Bunschoten. Om 19.30 uur is de deur open en de koffie staat klaar, we beginnen om 20.00 uur. Naast deze vaste bijeenkomsten zijn er vaak op andere momenten ook nog activiteiten.

Informatie
U kunt zich voor de allerlaatste nieuwtjes aanmelden op onze telegram groep door op
deze link te klikken. Onze leden ontvangen ook onze nieuwsbrief, en we proberen nieuws items zo snel mogelijk op deze website te plaatsen.

Geen vakantiestop
Ook in juli en augustus zijn er altijd mensen die niet, of op een ander moment met vakantie gaan, daarom gaan onze bijeenkomsten ook in de vakantie periodegewoon door .

Afdelingsbestuur

voorzitter Wim de Kleuver PA4WK
Secretaris Raphaël Verwer PDØRAF
Penningmeester Kees van den Brink PAØVDB
Bestuurslid Dennis Lubbersen PC3D
Bestuurslid Rogier van Lierop PD5R

Contact
Je kunt met ons in contact komen door een mail te sturen naar pi4rcb@vrza.nl

PI4RCB
Leden van de afdeling zijn regelmatig te horen onder de roepletters PI4RCB, deze roepletters zijn aan de afdeling toegewezen en worden gebruikt om deel te nemen aan diverse activiteiten. Dit is onze QRZ.COM pagina https://www.qrz.com/db/PI4RCB

QSL-service
Veel amateurs stellen het op prijs om van een (bijzondere) verbinding een QSL-kaart te ontvangen of te verzenden om een ​​blijvende en tastbare herinnering te hebben aan dit contact. Dit kan langs elektronische weg, genaamd E-QSL, maar ook de papieren QSL kaart wordt nog altijd veel verzonden.
Kaarten kunnen op de bijeenkomsten opgehaald en ingeleverd worden bij onze QSL manager, Kees v/d Brink PAØVDB. Als je gebruik wilt maken van de QSL-service van onze afdeling kan je dat via een e-mail naar pa0vdb@vrza.nl aangeven.

Als je de QSL post nog niet via QSL regio 03 ontvang kun je dit eenvoudig regelen door een mail te sturen naar ledenadministratie@vrza.nl

Zendamateur worden?
De afdeling Eemland verzorgt geen opleiding tot het behalen van een N of F registratie.
Een opleiding kun je wel volgen bij de Digitale Leeromgeving Zend Amateur (afgekort DLZA.) De DLZA bied deze opleiding gratis aan, (€10.= borg of donatie).

In een redelijke korte tijd kan de DLZA je helpen om je de leerstof voor het N of F-examen voor de zendamateur eigen te maken. Vele amateurs gingen je voor en zijn zeer positief over de opleiding zoals de DLZA deze aanbied. Klik hier voor meer informatie.

Radio Club Bunschoten
De Radio Club Bunschoten is dé ontmoetingsplek voor alle radioamateurs in de regio Eemland. De VRZA afdeling Eemland is één van de gebruikers van de faciliteiten die de Radio Club Bunschoten biedt. De radioclub is gevestigd op het adres: Haarbrug 10-B 3751 LM Bunschoten–Spakenburg. Klik hier om naar de website te gaan en klik hier voor een overzicht van de faciliteiten van de club.