Als eerste willen wij alle donateurs bedanken voor de uitstekende bijdrage in de kosten van dit project. Heel leuk om te zien dat we in een korte tijd een heel mooi bedrag bij elkaar hebben gebracht, en dat heeft het project een enorme boost gegeven!
Enkele dagen geleden werd er een grote doos bezorgd waar de langverwachte DMR repeater is zat. De instellingen worden softwarematig gedaan en waren natuurlijk al voorbereid. Dus het enige wat moest gebeuren was het filter aansluiten en de apparatuur in het rack hangen en aan zetten.
Dat is dan ook precies wat we hebben gedaan.
Al snel werden de eerste QSO´S over PI1SPA gevoerd en bleek dat de (extreem) lange coax kabel van >80 meter meer verlies gaf dan gehoopt. Hierop is de volgende dag de X50 antenne vervangen voor een X300 om dit enigszins te compenseren.
De eerste resultaten zijn goed. In de richting van Amersfoort is de dekking nu redelijk in orde maar er zijn nog zeker verbeteringen mogelijk. En daar zijn verschillende leden al mee aan de gang.
Ook hebben we als eerste de repeater geconfigureerd met het oog op roaming, voor het automatisch overspringen van repeater door de porto/mobi als je buiten bereik raakt. Als men een apparaat heeft dat geen roaming ondersteund merkt men overigens geen verschil in het gebruik. Maar door de repeater zo veel mogelijk te laten uitzenden (60 sec. hang-time/afval-vertraging) en de beacons te intensiveren hebben we al goede resultaten bereikt doordat de ontvangende radio vaker een beslissing kan nemen. De zender 24×7 te laten uitzenden zoals bv je mobiele provider ook doet, zou uiteraard het mooiste zijn. Dan zouden de gebruikers altijd op hun display kunnen zien of ze ¨bereik¨ hebben. Maar de ATOF´s van het AT heeft hier niet in voorzien. Het optimaliseren van de juiste settings is nog niet afgerond maar zullen we op een later tijdstip uiteraard publiceren.
Nu dat we een DMR repeater in het Amersfoortse hebben waar we mee mogen experimenten is Rudy PD0ZRY er meteen bovenop gedoken met al direct een leuk resultaat. >DMR realtime monitor<.
Men kan hier enkele zaken van een aantal repeaters realtime uitlezen zoals RX of TX status, vermogen, temperatuur van de PA en nog meer zaken. En bij enkele repeaters is het ook mogelijk om de RSSI (ontvangst sterkte) van (jezelf) op de beide tijdsloten te bekijken. Dit werkt nog niet bij alle repeaters of probleemloos. De monitor is nooit eerder gemaakt of bedacht en slechts enkele dagen oud dus ook nog zwaar in ontwikkeling waardoor het soms even niet zou kunnen werken. Samen met alle DMR repeater beheerders proberen we regelmatig dingen uit en lopen uiteraard tegen verassingen aan.
Tevens hebben we een koppeling met HAMnet gemaakt dat nu tijdelijk via een VPN verbinding van Rob PE1CHL verloopt ( waar voor dank!) en later zal worden overgezet naar de NOS als daar HAMnet access zal worden uitgerold. Door deze verbinding hebben we meer test data kunnen verzamelen en een betere monitoring kunnen toepassen. Voor de overige DMR repeaters zit een dergelijke koppeling ook in het vat. Hierover zullen we ook op een later tijdstip nog informatie publiceren.
De komende weken zal in de weekenden en/of avonduren PI1SPA zo nu en dan kortstondig uitgeschakeld worden i.v.m. onderhoud en verbeteringen aan de repeater.
We hopen dat de Amersfoortse leden en alle andere gebruikers in de omliggende gemeenten met plezier kunnen experimenteren op de 20e DMR repeater in Nederland.
Meedoen, schenkingen, donaties, aan of opmerkingen? Meldt u bij Rudy en/of Raphael, beheerders van PI1SPA.
73s
Raphael