Meshtastic voor zendamateurs

LoRa, voor sommige wellicht een nieuw begrip, voor andere een bekende techniek. LoRa staat voor Long Range en is hoofdzakelijk ontwikkeld om telemetrie berichten over langere afstand met laag zendvermogen te verzenden en/of te ontvangen.

De meeste LoRa netwerken zijn zg. LoRa WAN netwerken waarbij een basisstation berichten ontvangt en via een internet of gesloten netwerk doorstuurt naar een server.

Meshtastic is daar in tegen een Mesh netwerk dat berichten verstuurd binnen het eigen gecreëerde mesh. De meeste van ons zullen het mesh-netwerk wel kennen vanuit de WiFI wereld en zelfs thuis en op het werk dagelijks gebruiken. Het zijn zelf configurerende en regelende netwerk waar software de taak overneemt om het netwerk in te stellen, aan te passen of te regelen aan de omstandigheden.

Ook Meshtastic regelt zichzelf en is in tegenstelling tot LoRa WAN netwerken ontwikkeld om uitsluiten via Radio te communiceren. Echter, is er ook de optie om Meshtastic nodes middels een MQTT server met elkaar te verbinden als radio naar radio niet mogelijk is. Wij hebben dat uiteraard opgelost via HAMnet en Rudy PD0ZRY beheerd deze server.

In het kort is de geschiedenis achter Meschtastic een bedenksel voor toepassingen in de mijnbouw. En later geadopteerd als een Disaster-Proof radionetwerk wat ondermeer succesvol in Oekraïne word toegepast.

En waarschijnlijk is de eerste vraag die bij een zendamateur boven komt, op welke band zit LoRa? In Europa word de 868Mhz band gebruikt voor LoRa toepassingen. Daar zijn inmiddels diverse Meshtastic initiatieven gaande en dan met name op de standaard Meshtastic frequentie 869.525Mhz. Gezien de drukte, en daar ook het TTN netwerk actief is, zijn wij QSY gegaan.

Gezien de in Europa geldende regels voorschrijven dat een LoRa zender een maximale duty cycle van 10% mag hebben, zijn de zg ‘open’ Meshtastic netwerken die voornamelijk uit niet zendamateurs bestaan behoorlijk verzadig met ‘onnodig’ netwerk verkeer. Met het risico dat als het er op aan komt jou bericht niet verzonden kan worden om dat de radio over zijn limiet zit.

Voor zendamateurs hebben we dan ook een eigen Meshtastic channel met een PSK key en een andere frequentie zodat wij geen last hebben van ongewenst verkeer. En adviseren ook met klem om nodes op hoge locaties niet publiek beschikbaar te maken om ongewenste situaties te voorkomen.

Om deel te nemen is geschikte hardware nodig. Dit zijn singel channel LoRa radios die doorgaans maar een paar tientjes kosten. Een lijst met ondersteunde hardware is op deze pagina van Meshtastic onder Divice terug te vinden.

De Meshtastic ontwikkelaars en onze afdeling hebben uitvoerig diverse radio’s, bandpassfilters en antennes getest. Dit is uiteraard een momentopname, maar de beste LoRa radio voor de toepassing node op grote hoogte met een robuuste stroomvoorziening is de SX1262. Deze radio’s draaien ongeveer 1 tot 2 dagen op een 18650 batterij en hebben de beste prestaties in zowel TX als RX. Echter, voor in het veld, ad-hoc toepassingen of locaties die het van summiere zonne-energie moeten hebben of uitsluitend op batterijen kunnen werken, zijn de radio’s van RAK wireless. Die zijn in die situaties het beste toe te passen door hun extreem lage energie gebruik.

 

Goede antennes zijn altijd al een uitdaging, en dat is voor LoRa niet anders. Zeker omdat er een hoop antennes zijn gemaakt die doorlopen van de Europese 868 band tot de Amerikaanse band 915. Die zijn soms net niet resonant op de plek waar wij dat nodig hebben. Maar gelukkig zijn er ook fabrikanten die wel specifiek antennes maken voor enkel de 868 band. Zoals het Engelse bedrijf Paradar waar wij tot nu toe goede ervaringen mee hebben en van harte aanbevelen om daar NIET rechtstreeks zaken mee te doen ivm de Brexit en de bijbehorende bureaucratie en kosten. En als workaround de antennes voor de zelfde prijs te kopen via Amazon.nl En Reichelt heeft ook goede antennes in het assortiment. 

Mocht je in het bezit zijn van een 868 radio met Meshtastic en deel wil nemen en/of experimenteren met het Meschtastic netwerk voor zendamateurs? Stuur dan een berichtje via Telegram naar @PD0RAF of @PD0ZRY dan helpen we je verder.

 

Meshtastick node PI4RCB 

This entry was posted in Ander nieuws, HAMnet, Radio Club Bunschoten, VRZA, Zelfbouw and tagged , , . Bookmark the permalink.