Nog te zien tot 28 februari: foto’s Ruimtereis van Andre Kuipers

Onze hobby heeft veel raakvlakken met de ruimtevaart. En zoals bekend wordt vinden er vanuit het ISS regelmatig ook uitzendingen plaats op de amateurbanden. Daarom een kleine “uit-tip” maar let op: alleen deze week nog in Amersfoort te bezichtigen!

T/m 28 februari a.s. exposeert de Sint Aegtenkapel foto’s van de laatste ruimtereis van André Kuipers. Er zijn onder andere foto’s te zien van het poollicht, een atmosferisch verschijnsel dat wordt veroorzaakt door activiteit op de zon, Nederland bij zonsopkomst, een aantal foto’s bij nacht en van André in de cupola – een ruimte van waaruit astronauten een panoramisch uitzicht hebben op de aarde.

Alle foto’s zijn gemaakt tussen 19 december 2011 en 1 juli 2012: tussen het
moment dat André Kuipers naar het Internationaal Space Station (ISS) vloog en het moment dat hij neerkwam in de steppen van Kazachstan. In die tijd zijn er ongeveer 500.000 foto’s vanuit het ISS gemaakt. Uit deze grote hoeveelheid zijn foto’s geselecteerd die een mooi beeld geven van het bijzondere uitzicht vanaf het ISS, met name op het grondgebied van Nederland.

Op 21 december 2011 verliet André voor de tweede keer de aarde. Hij
verbleef 193 dagen in de ruimte, de langsteEuropese ruimtevlucht ooit! Tijdens deze PromISSe missie zweefde André veel en vaak bij het raam om van het uitzicht te genietenen te fotograferen. Hij zag een wereld zondergrenzen met prachtige woestijnen, bossen, demooiste eilanden en uitgestrekte oceanen. “Een blauw paradijsje omgeven door het zwarte heelal”, zegt hij zelf.
Maar hij zag ook hoe kwetsbaar onze planeet is: hoe flinterdun de dampkring is die al het leven op aarde mogelijk maakt, dat bossen verdwijnen omdat mensen ze kappen, hoe luchtvervuiling boven de grote steden toeneemt en lichtvervuiling in de nacht. Bij de tentoonstelling wordt ook uitgelegd hoe ingewikkeld het was om vanuit een ruimteschip dat met 28.000 kilometer per uur rond de aarde draait, te fotograferen. Er moest zelfs aparte apparatuur voor ontwikkeld worden!

De fotoexposities zijn wekelijks te bezoeken van vrijdag t/m zondag van 13-17 uur. Toegang foto exposites € 1,-

Sint Aegtenkapel
‘t Zand 37

3811 GB Amersfoort
www.sintaegtenkapel.nl

This entry was posted in Ander nieuws. Bookmark the permalink.