VERON ruis- en stoorsignaal meetcampagne gestart

Op 1 mei jl. viel Eddy (PA0RSM) de eer te beurt dat op zijn locatie metingen zijn uitgevoerd in het kader van de “VERON ruis- en stoorsignaal meetcampagne”.

Het doel van dit meetproject is het verzamelen van actuele praktijk gegevens over HF ruis- en stoorsignalen, t.o.v. de theoretische waarden, zoals deze ook in het VERON vademecum te vinden zijn. Naar verluidt wordt er op 50 radioamateur locaties, verdeeld over het hele land, gemeten. De VERON EMC-EMF commissie had hiervoor een oproep gedaan. Op de DvdRA had Eddy zich hiervoor bij stand van de EMC-EMF commissie opgegeven.

Na de gebruikelijke ontvangst met koffie ging Koos (PA0KDF), geassisteerd door Fred (PA0MER), van start. De meetmiddelen werden in de achtertuin opgesteld op veilige afstand van het huis.

meting bij Eddy (PAoRSM)
Speciaal in verband met het HF-propagatiegedrag werd voor het middaguur begonnen met het meten op de hogere HF-amateurbanden, te weten 28, 24, 21, 18, 14 MHz. Na de lunch kwamen de 0.4, 1.8, 3.5, 7.0 en 10 MHz aan de beurt. Enkele extra metingen werden uitgevoerd op 5.4 MHz en in de 50 MHz band.

Tot slot werd de meetontvanger in de shack van Eddy aangesloten op zijn 14 MHz (resonante) dipoolantenne. Met het injecteren van 14 MHz signaal op de 230Volt huisinstallatie werd de isolatie tussen de elektrische huisinstallatie en zijn antenne bepaald.

Naar verwachting worden alle 50 meetlocaties in de loop van dit jaar bezocht, waarna het uitwerken begint van wat er gemeten is en of er een correlatie te vinden is.

Eddy laat weten: “De storing op mijn locatie viel wel mee, al hoewel men nog weinig vergelijkmateriaal beschikbaar heeft. Ik was de tweede locatie waar gemeten werd. Wel wisten ze te vertellen dat de storingbron een KPN PLC modem is. Bij navraag bij de buren bleek dit ook te kloppen. Zij zijn zich echter van geen kwaad bewust. Ze vertelde dat ze van KPN (Reggefiber) een draadloze TV- verbinding hebben vanuit de meterkast. Dus zonder een kabel door de kruipruimte of nog erger: in het zicht langs de plinten. “Draadloos” zou eigenlijk een juridisch beschermd woord moeten zijn en geen commercieel “Dikke van Dale” synoniem voor “snoertjesloos”.”

(foto en tekst: Eddy Krijger (PA0RSM))

 

This entry was posted in VERON. Bookmark the permalink.