Op vrijdag 8 april organiseerde de afdeling een lezing over propagatie. De lezing werd verzorgd door Wim Telkamp (PA3DJS). In het dagelijks leven ontwerpt Wim o.a. antennesystemen voor diverse klanten, waaronder de overheid. Daarnaast geeft Wim advies en verzorg hij opleidingen op het gebied van Elektronica, Signaalbewerkende systemen en Mechatronica. Kortom: de afdeling had een specialist in huis.
Wim greep terug naar wat we in onze opleiding tot radio zendamateur hebben geleerd. Voor veel van de aanwezigen een “hoe-zat-het-ook-al-weer-precies-met-al-die-lagen” moment. Op een inspirerende manier van presenteren wist Wim de aanwezigen vanaf het opfrissen van deze basiskennis mee te nemen naar “de echte geheimen van” hoe onze antennesignalen zich gedragen binnen de propagatie. De activiteit van de zon, de verschillen tussen zomer en winter, de verschillen in opstraalhoek van een signaal, en wat we kunnen verwachten nu de huidige zonnecyclus over haar hoogtepunt heen is; het kwam allemaal aan de orde. Ook een gedegen uitleg over termen als sporadische-E, critical frequency, de maximum usable frequency (MUF) en lowest usable frequency (LUF) en wat aurora nu eigenlijk precies is kwamen voorbij.
Dat er over het onderwerp zoveel te vertellen is dat je dat moeilijk in een avond kan doen blijkt wel. Om 22.30 uur moesten we stoppen, terwijl Wim nog zeker nieuwe onderwerpen had kunnen aansnijden. Het goede nieuws is dat Wim volgende maand terugkomt. Dan ligt het zwaartepunt van de lezing op het onderwerp antennes.