VRZA afdeling Eemland i.o.

Kort verslag van de bijeenkomst van dinsdag 23 juli

Door de vakantie periode waren er wat minder belangstellenden dan we gedacht hadden, dit betekende ook dat we nog een paar handtekeningen nodig hebben om onze officiële aanvraag voor de oprichting van de afdeling Eemland van de VRZA de deur uit te kunnen doen, wie zijn handtekening nog niet gezet heeft krijgt de volgende bijeenkomst op 27 augustus daarvoor de gelegenheid.

Er stond voor deze avond een lezing door Wim PA3DJS over BalUn’s, mantelstroom filters en voedingslijnen op het programma, rond 20.00 uur begonnen we met onderling QSO, en om ongeveer 21.00 uur begon Wim met de lezing.
Voor veel van de aanwezigen werd het al snel duidelijk dat er meer bij een goede aanpassing van je antenne komt kijken dan je in eerste instantie zou denken, voor anderen was het een bevestiging dat ze al goed bezig waren.

Veel ellende aan zowel de zend- als ontvangst zijde kan voorkomen worden met bijvoorbeeld een goed mantelstroom filter, hoe dat gemaakt kan worden werd door Wim duidelijk uitgelegd, ook werd ingegaan op de soorten kernmateriaal waarvan de diverse kernen gemaakt zijn.
Dat het niet altijd makkelijk is om een mantelstroomfilter te maken voor het hele kortegolf bereik van 3,5 – 30 MHz. werd al snel duidelijk, hiervoor moet met zorg het juiste kernmateriaal en aantal wikkelingen gekozen worden.
Ook werd door Wim ingegaan op hoe je zelf met relatief eenvoudige meetapparatuur betrouwbare metingen kunt doen aan je eigen impedantie trafo of mantelstroom filter.
IVM de Copyrights is uitsluitend voor diegenen die aanwezig waren een 36 pagina’s dikke samenvatting van de lezing in PDF beschikbaar, stuur daarvoor even een berichtje naar pa4wk@vrza.nl

Wat gaan we de komende tijd doen?
De eerstvolgende bijeenkomst is op dinsdag 27 augustus, aanvang 20.00 uur, de Radio Club Bunschoten is om 19.30 uur open, kom op tijd dan is de koffie nog vers.
Het bestuur is bezig om een velddag voor te bereiden, deze zal vooral in het teken staan van de gezelligheid en het samen bezig zijn met de hobby, ook een smakelijke BBQ zal daarbij niet ontbreken.
Houd daarom het weekend van 7 en 8 september vrij.

This entry was posted in Radio Club Bunschoten, VRZA and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.