Zelfbouw Arduino CW-decoder gestart

Wanneer gaan we weer een keer wat aan zelfbouw doen?” Dat was een vraag tijdens een van onze ledenavonden. Een uitdaging die Frans (PC2F) wel wilde aangaan: hij beloofde met een voorstel te komen. Een belofte is snel gemaakt, maar vervolgens begon het nadenken bij Frans: het moest iets worden wat we nog niet eerder gemaakt hadden. En amateurs mét en zonder zelfbouwervaring moesten eraan mee kunnen doen. En als we iets met moderne techniek konden doen zou dat ook wel fijn zijn; we doen immers aan zelfbouw om er iets van te leren, toch? Al snel kwam het idee om iets met een Raspberry PI of met een Arduino te gaan doen.

zelfbouw

Een publicatie in het Electron gaf de doorslag: een zelfbouw cw-decoder op basis van een Arduino Uno met een door WB7FHC geschreven sketch (zoals een ‘programma’ voor een Arduino heet).

De decoder bestaat uit een Arduino, een LCD display van 4 regels x 20 karakters, een toon-decoder-IC, de 567 en een handvol kleine onderdelen. Als snel melden zich meer dan 15 afdelingsleden aan om mee te doen. Op basis van dit aantal is Frans onderdelen gaan inkopen. Het moest een betaalbaar zelfbouwproject blijven, dus Frans besloot om diverse onderdelen over te laten komen uit Azië. Na enige weken waren alle onderdelen in huis en konden de bouwers uitgenodigd worden. In twee groepen is deze week gestart met de bouw. Alle deelnemers hebben op de eerste bouwavond een bakje met alle onderdelen ontvangen. Na een toelichting over het bouwschema, de onderdelen en in het algemeen de mogelijkheden van een Arduino werden de soldeerbouten opgewarmd. De bouw is gestart! Over een paar weken weten we of alle deelnemers een werkend exemplaar in elkaar hebben weten te zetten. Stay tuned!

This entry was posted in VERON, Zelfbouw. Bookmark the permalink.