Agentschap Telecom onderzoekt storing bij PA4HAY

PA4HAYAMERSFOORT – In de afgelopen maanden is het hobbyplezier van de Amersfoortse radioamateur Louis van Beers (PA4HAY) sterk afgenomen. Vanuit de apparatuur op zijn hobbykamer komen nauwelijks nog signalen binnen; er is vooral veel ruis te horen. “Op mijn geliefde 15 en 80 meter band frequenties heb ik 9+60db storing” geeft Van Beers aan.

De zendamateur woont in een middenwoning en zendt en ontvangt zijn signalen met een eenvoudige en onopvallende draadantenne. “Tot enige maanden geleden ging dat fantastisch en had ik niet veel last van storting” vertelt Louis. Trots laat hij een aantal QSL-kaarten zien waaruit contacten met zendamateurs uit Brazilie, IJsland en Amerika blijken.

De storing waar de amateur last van heeft, ligt mogelijk in ondeugdelijke omvormers van een recent aangelegd zonnepaneelsysteem bij een van de buren. Van Beers geeft aan: “Daar kunnen de buren zelf niets aan doen hoor. Het is de fabrikant die verantwoordelijk is voor het leveren van apparaten die voldoet aan de eisen. Maar sommige fabrikanten kiezen er soms voor om niet aan de storingseisen te voldoen. Dan kunnen ze goedkopere materialen gebruiken. Dat is niet zonder risico, want soms neemt daardoor het brandgevaar in de apparaten ook toe.”

Om vast te stellen of de storing inderdaad door het zonnepaneelsysteem wordt veroorzaakt is het Agentschap Telecom ingeschakeld. Zij zijn deze vrijdag bij de zendamateur geweest en hebben metingen uitgevoerd aan de zendinstallatie van Van Beers. De inspecteur van het Agentschap laat weten dat die aan alle eisen voldoet en complimenteert de Amersfoorter met zijn apparatuur. Vervolgens doet de inspecteur in de straat enige metingen. Met een soort draagbare schotelantenne en een meetontvanger weet de inspecteur de richting van de stoorbron te ontdekken. Op het display van de meetontvanger is  goed te zien dat het gaat om een flinke storing. Helaas zijn de bewoners waar de vermoedelijke storing vandaan komt niet thuis. De inspecteur geeft aan dat hij contact zal opnemen met de bewoner, om ter plaatse metingen te verrichten. Als daaruit blijkt dat de de storing inderdaad door de  omvormers wordt veroorzaakt, kan de fabrikant opgedragen worden om te zorgen voor deugdelijke vervanging.

Van Beers verzucht “Hopelijk wordt het snel opgelost. Ik mis mijn hobby en de gesprekken die ik normaal met mijn bevriende zendamateurs heb.”

This entry was posted in VERON. Bookmark the permalink.