HAMnet verbinding PH4X – PI1UTR

Het is donderdag aan het einde van de middag, prachtig antenne weer, en ik ontvang een berichtje van Randy (PH4X) of hij een verbinding met mij kan maken. We wonen beide in de wijk Nieuwland van Amersfoort, en ik had een week eerder al voorbereidingen voor deze verbinding gemaakt. Daarom melde in terug dat er al een straalzendertje op 5Ghz vrolijk staat te zoemen met de call PD0RAF.

Randy ging aan de slag met zijn ´wok´ en richtte deze rond om te zien wat er allemaal is te ontvangen vanaf zijn locatie. En wat blijkt, de access points in Utrecht waren harder dan die uit Hilversum. Opmerkelijk omdat de afstand naar de Gerbrandy toren ruim 10 kilometer verder is. Maar er zijn verschillen. Zo zijn de radio´s in Hilversum van het merk Ubiquiti en in Utrecht is er Mikrotik gebruikt. De antennes zijn gelijk op beide locaties maar in Utrecht hangen deze 80 meter hoger dan in Hilversum.

De volgende stap was vanzelfsprekend om een verbinding op te zetten vanuit Amersfoort naar Utrecht. Randy vroeg hiervoor de benodigde gegevens aan bij de HAMnet beheerder en ging aan de gang. En tot zijn grote verbazing bleek een datalink op de open 5Ghz band geen enkel probleem te zijn.

Experimenteel radio onderzoek anno 2017

This entry was posted in HAMnet and tagged , , . Bookmark the permalink.