Historische zender SAQ op 24 oktober actief

Op 24 oktober is het United Nations Day. Ter gelegenheid zal de SAQ transmitter in Grimeton opnieuw een boodschap uitzenden. Het opstarten van de zender zal plaatsvinden vanaf 09:30 UTC en om 10:00 UTC zal de transmissie van de boodschap starten op 17.2kHz.

Je kunt de VLF uitzending eenvoudig zelf beluisteren op 17,2 kHz via de SDR ontvanger van TU Twenthe: http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

Het Radiostation van Grimeton is één van de veertien werelderfgoederen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in Zwerden en is opgenomen op deze lijst in 2004. Tot 2014 stond het op de lijst ingeschreven als het “Radiostation Varberg”.

Het radiostation van Grimeton in Zuid-Zweden (gebouwd van 1922 tot 1924) is een zeer goed bewaard monument van de vroege trans-Atlantische communicatie. Het bestaat uit een langegolfzender, inclusief zes stalen masten van 127 meter hoog, waartussen staaldraden zijn gespannen, die functioneren als antenne. Hoewel het radiostation niet langer regelmatig wordt gebruikt, is de zender zo onderhouden, dat de communicatie nog altijd volledig functioneert.

Het herkenningsteken van deze zender was SAQ. De zender werd tot de vijftiger jaren gebruikt voor de communicatie met Radio Central op Long Island in de VS. Tot 1996 werd de zender gebruikt voor communicatie met onderzeeboten. De frequentie die gebruikt werd was 17.2 kHz. Op speciale dagen worden vanuit het station nog teksten in Morse verzonden.

Naast de uitzending zal er ook activiteit op de amateurbanden zijn met de roepletters “SK6SAQ”.  Daarbij zullen de volgende frequenties worden gebruikt:

–  14.035 CW
–    7.035 CW
–    7.080 SSB
–    7.050 PSK31

QSL gaat via SK6DK (direct of via het bureau)

This entry was posted in Ander nieuws. Bookmark the permalink.