Belangrijke melding voor houders IP address Packet Radio

Beste radioamateur,

packet-mobilIn het verleden was er in Nederland een florerend packet netwerk waarin ook uitgebreid gewerkt is met TCP/IP, een protocol wat toen voor ons allemaal nieuw was en waarmee we nu allemaal dagelijks werken op internet.
Veel mensen hebben er een boel van geleerd, en hebben hier veel aan gehad.

Met de opkomst van internet en de steeds lastiger wordende situatie rond lokaties en bijzondere toestemmingen voor onbemand gebruik is dit packet netwerk in verval geraakt en zijn de meeste mensen met packet gestopt.

Ooit heb je voor gebruik van TCP/IP een of meer IP adressen aangevraagd en toegekend gekregen in de 44.137.x.x reeks. Dit kan zijn geweest bij Gerard PA0GRI of bij mij, Rob PE1CHL. Deze toekenning is nog steeds geldig.

RPM3B-869Je kunt nog steeds gebruikmaken van deze adressen, zowel in een lokaal experiment als door middel van een koppeling met internet.
Zie bijvoorbeeld http://www.ampr.org/ en https://portal.ampr.org/ voor meer informatie over het opzetten van een gateway tussen internet en een of meerdere van deze adressen.
En ook zijn er natuurlijk nog altijd mensen actief met radio netwerk technologie en nieuwe netwerk experimenten die nog altijd graag een of meer adressen willen gebruiken.

De laatste tijd is er vanuit de Amerikaanse beheerd er van het 44.x.x.x blok waarvan deze Nederlandse adressen deel uitmaken de wens opgekomen om de toekenningen een beetje op te schonen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de centrale gateway tussen internet en dit blok van adressen alleen verkeer doorlaat voor toegekende adressen, en de beheerder het gevoel heeft dat hij een enorm lange filterlijst heeft met voornamelijk ongebruikte adressen. En dat klopt wel, denk ik.

Tnc2400-stardadoDaarom stuur ik dit bericht. Als je je toegekende adres nog wilt houden, om wat voor reden dan ook, stuur dan aub even een mail. Ik kan je adres dan in ieder geval markeren als herbevestigd zodat het zeker niet zomaar verwijderd wordt bij een eventuele opschoon actie. Ook als je de toekenning wilt laten vervallen dan kun je een bericht sturen, deze wordt dan verwijderd. Het is niet nodig om te verdedigen of beargumenteren waarom je je adres perse wilt houden, want er is (nog) geen noodzaak om er het mes in te zetten. Zelfs nostalgische redenen of wazige plannen om er in de toekomst wellicht ooit nog wat mee te gaan doen zijn voor mij genoeg reden om je adres gewoon te behouden. En als je besluit om je adres te laten vervallen dan kun je later altijd weer vragen hetzelfde of een ander adres toegekend te krijgen.

Stuur je mail aub naar pe1chl [apenstaartje] amsat.org met vermelding van je call, en als je vroeger een andere call gehad hebt vermeld die dan aub ook. Je kunt ook het adres (of de adressen) erbij zetten als je die nog weet. Het is ook mogelijk een actuele lijst op te halen op http://pe1chl.nl.eu.org/hosts/ om te kijken of je daar nog in staat.

En uiteraard kun je ook nog steeds nieuwe adressen aanvragen, op http://pe1chl.nl.eu.org/hosts/ staat de info daarover.
(aub geen adressen aanvragen via https://portal.ampr.org/ maar alleen per mail)

73,
Rob PE1CHL

This entry was posted in Ander nieuws and tagged , , , . Bookmark the permalink.