Kilo Mike Four Lima Queen X-ray

Dutch-US-FlagTijdens Ham Radio in Friedrichshafen heeft onze voorzitter, Frans PC2F, het Amerikaanse zendexamen afgelegd. Hij deed samen met 42 andere kandidaten, waarvan de jongste 9 jaar was, examen in het administratiegebouw van de MesseFriedrichshafen. Op één Canadees na, waren het allemaal europeanen die examen deden. Frans was daarbij de enige Nederlander. Sommige deelnemers deden examen omdat zij op hun zeilboot gebruik willen kunnen maken van Amateur Radio, anderen omdat zij van plan zijn om naar de VS te emigreren en weer anderen -zoals Frans- deden het voor de lol. Frans: “Maar ook om eens te kijken hoe de Amerikaanse examens zich verhouden met de Nederlandse manier van examineren. Ik vond het leuk om het examen mee te maken. De stof over de techniek is natuurlijk grotendeels bekend, maar je leert wel heel veel bijzondere regels waaraan amateurs in Amerika zich moeten houden.

Deze week ontving Frans van het Amerikaanse Agentschap Telecom (de FCC) zijn roepletters: KM4LQX. Op de vraag of we Frans nu vaak op de band gaan horen met deze nieuwe roepletters antwoordt hij: “Het halen van de Amerikaanse licentie heeft in Nederland geen enkel extra voordeel op de amateurbanden; als je niet in Amerika woonachtig bent, mag je in Nederland niet eens uitkomen met Amerikaanse roepletters. Dus PA/KM4LQX zal je zeker niet gaan horen!

Frans heeft aangegeven dat het nog even duurt voordat hij weer voet op Amerikaanse bodem zal zetten, maar dat hij zodra dit gebeurt hij zijn nieuwe Amerikaanse call met trots zal gebruiken.

This entry was posted in VERON. Bookmark the permalink.