PA90CII

In de maand maart worden vanuit de regio Amersfoort de bijzondere roepletters PA90CII in de lucht gebracht. De roepletters vieren dat het 90 jaar geleden is dat het eerste transatlantische radiocontact tussen Nederland en de USA tot stand werd gebracht, door het zendstation PCII.

pcii

Met de middelen die in 1923 voorhanden waren een hele prestatie. In die periode was er nog geen sprake van gelicentieerde zendamateurs. De tot standbrenger van het contact, Henk Jesse (SK), werd dan ook, toen zijn prestatie bekend werd, voor de rechter gedaagd. Hij werd overigens niet veroordeeld.

Zestig jaar na zijn prestatie ontving Henk Jesse van de overheid erkening voor zijn prestatie: hij ontving de roepletters PA0CII. Daarmee was hij de enige radioamateur die zonder het afleggen van een examen, roepletters heeft ontvangen in Nederland. In 2001 overleed Henk Jesse.

Uitgebreide informatie over dit onderwerp vindt u terug in het boek “Vijftig jaar VERON. Honderd jaar radio” dat bij menig amateur in de boekenkast te vinden is.

QSL voor PA90CII via het bureau.

This entry was posted in VERON. Bookmark the permalink.