Teamwork: leden afdeling Amersfoort verplaatsen mast

Zaterdag 16 juli leek het erop alsof leden van de afdeling Amersfoort aan een teambuildingsactiviteit deelnamen. Jan (PD0AUQ), Edwin (PA1EDL), Rient (PA3GXP), Gerard (PD0PIW), Maarten (PA3EYC) en Gert (PA2LO) zorgden voor demontage van de antennemast in Woudenberg.

De mast van wijlen Jaap – PA0JD diende uit de achtertuin verwijderd te worden. Geen eenvoudige klus omdat er maar twee manieren waren om de mast te verwijderen: óf een kraan huren om hem over het huis heen te tillen óf creatief met vereende krachten de mast over de achtergelegen gracht heen krijgen.

Het zelfvertrouwen van de afdelingsleden was groot genoeg om de uitdaging van de “antenne-over-de-gracht-op-mankracht” aan te gaan. Zo gezegd zo gedaan. Om strak 10.00 uur zaten de amateurs aan de koffie, waarbij onze gastvrouw tevens zorgde voor een goed gesmeerde plak krentenmik. Dit alles onder het mom van “op een lege maag kan een mens niet werken!”

Daarna was het de handen uit de mouwen: het afkoppelen van de elektrische lier, de mast laten zakken, heel veel bouten losschroeven (de man met de grote houten hamer kwam hierbij goed van pas) en voor we het wisten was de grootste uitdaging daar: het over de gracht heen werken van de mast.

Rient, Jan en Maarten hadden hiervoor een ingenieus plan uitgedacht. Misschien wel tot hun eigen verbazing werkte dat plan zo goed dat de mast binnen de kortste keren aan de overkant lag. En in bijna nog minder tijd lag de mast op aanhanger die vakkundig door de QRP van Koos en Hilde werd bestuurd.

Een team met professionals had de klus niet beter kunnen klaren dan onze eigen Amersfoortse OM’s. De demontage ging zelfs zo snel dat de soep nog niet warm was voordat de mannen alweer wilden vertrekken. Gelukkig bleken twee bouten van de kantelbok zo vast te zitten dat er toch nog wat tijd verloren werd… Uiteindelijk werd de soep dan toch ook zo heet gegeten als ze opgediend werd.
Vervolgens ging de mast op transport naar zijn nieuwe locatie bij PA2LO. Daar zal de mast, nadat er eerst een paar kuub beton in de grond zal worden gestort, over enige weken weer in vol ornaat overeind komen te staan. Ook het uitladen van de mast ging als een zonnetje. Binnen 10 minuten na aankomst zaten de noeste arbeiders dan ook aan de “broodjes vette hap”. Kortom, we kijken terug op een geslaagde operatie die ook nog eens heel leuk was om met z’n allen te doen!

1 gracht     happiemast gespoten

This entry was posted in VERON. Bookmark the permalink.