Verslag lezing oktober over Heathkit

De avond werd geopend door de voorzitter met enige huishoudelijke mededelingen, waarna hij het woord gaf aan Rick Rabouw (PA3CJL).

Rick hield een lezing over de opkomst en ondergang van Heathkit.

Het begon allemaal met de naamgever van het bedrijf Edward Heath die rond de eeuwwisseling begon met de ‘Heath Aeroplane Company’. In 1926 bracht hij een bouwpakket van een vliegtuig op de markt. Het bedrijf wisselde regelmatig van eigenaar.

Het ‘Heathkit-concept’ bestond uit het volgende concept: halveer de kostprijs van een apparaat door de samenbouw over te slaan, zorg dat een ieder het kan bouwen door een zeer duidelijke handleiding en zorg er voor dat het apparaat afgeregeld kan worden met een minimum aan meet- en hulpapparatuur.

Het allereerste wat men voor de zendamateur maakte, was een CW ‘transceiver’ ontworpen rond een BC-746. Door een nieuwe licentie in Amerika, de Novice, ging Heathkit ook doelbewust zendamateur apparatuur maken. Het eerste serieuze product was de AT-1, een 6 band zender met ingebouwde voeding.

De ondergang van Heathkit werd ingezet toen Azië (KENWOOD, YAESU, ICOM…) kant en klaar producten op de markt ging brengen die zo scherp geprijsd waren dat zelfbouw niet meer loonde.

Aan de hand van foto’s, handleidingen en meegenomen apparatuur wist Rick dit onderwerp van alle kanten te belichten. Al met al een mooie lezing, die beloont werd met een daverend applaus.

2014lezingokta03

This entry was posted in VERON. Bookmark the permalink.