4 meter-antenne

Praktijkrecept voor een eenvoudige 4 meter-antenne

Doelstelling: een eenvoudige, goedkope en vooral snel te maken antenne voor 4m die op een heel acceptabele wijze functioneert. Vanwege het dunne en lichte materiaal dat gebruikt is, worden bovendien mast en bevestigingspunt nauwelijks belast.

Ingrediënten:
– Twee groot formaat kroonstenen (10 qm)
– Twee alumium lasstaven ongv. 2,3 mm diameter, lengte 1 m
– Vulcaniserend tape
– Verschillende bindbandjes/tyre raps
– Coax
– Eventuele bevestigingsmaterialen

Afbeelding 1

01

Afbeelding 2

02

Afbeelding 3

03

Kroonsteentjes en lasstaven op bovenstaande wijze aan elkaar bevestigen. Let op: beide staven zitten met drie schroefjes vast.
Het vierde schroefje aan weerszijden is voor de coax-kabel.

Afbeelding 4

04

Buig vervolgens de beide lasstaven zodanig dat ze onder een hoek van 120 graden t.o.v. elkaar komen te staan.

Afbeelding 5

05

Sluit de coax-kabel aan, en maak een rolletje (ongv. 10 cm diameter) van drie windingen dat als mantelstroomfilter dienst doet.

Afbeelding 6

06

De antenne moet vervolgens bevestigd worden en waterdicht gemaakt. Let op dat er daarbij geen sluitingen ontstaan. Het is niet zo erg als draden dicht langs elkaar of langs de straler lopen.

Bij voorkeur wordt de straler waar de binnenkern op aangesloten is (in de foto de rechterstraler) naar boven gericht.

Bevestigen kan met bindbandjes/tyre-raps. Wanneer die aan zonlicht worden blootgesteld moet het een exemplaar zijn dat tegen UV-straling bestand is (die zijn meestal zwart). Binnen het vulca-tape  zijn ze ook goed beschermd uiteraard.

Het afdichten gebeurt met vulcaniserend tape. Let er daarbij op (heel belangrijk) dat helemaal aan de onderkant een rond stukje van een paar mm helemaal vrij blijft, zodat daar eventueel condenswater kan ontsnappen. Niet helemaal dicht maken dus!

Afbeelding 7

07

Voorbeeld van een manier van opstellen met de punt tegen de mast aan.

Afbeelding 8

08

Zelf heb ik de antenne bevestigd aan een 2,5 cm brede aluminiumstrip die ik tussen het Velux-raam op mijn overloop geklemd heb. De coax zitt tussen de rubbers van het raam geklemd.

Afregelen van de antenne gebeurt door deze op maat te knippen. Het exemplaar in de afbeelding hierboven had zonder afregelen direct een SWR van 1 op 1,2 op 70,400 MHz.

 

Geplaatst met toestemming van www.qrm-magazine.nl         

©2012, John Piek / QRM! Quality Radio Magazine!

This entry was posted in Zelfbouw. Bookmark the permalink.