BrandMeister bundelt krachten met DAPNET

Buzzer PTT Telecom

Het BrandMeister netwerk heeft weer een leuke functie toegevoegd door een samenwerking met DAPNET (Decentralized Amateur Paging NETwork) aan te gaan. DAPNET is een paging netwerk voor zendamateurs dat in Duitsland op 70cm (439.9875 MHz)  in het POCSAG protocol wordt uitgezonden en goed is doorontwikkeld. POCSAG kennen wij nog van de PTT Telecom ¨buzzers¨ wat voor de introductie van het GSM netwerk met haar SMS mogelijkheden zeer populair was om mee te communiceren. Vandaag de dag zijn nog steeds paging systemen actief, waarvan de bekendste het overheidsnetwerk met de naam P2000 is. Dit netwerk maakt echter weer gebruik van het Flex protocol, en wordt net boven de 2m band uitgezonden op 169.750 Mhz.

PreCom 2way paging

Paging doet sommige wellicht aan een oude techniek denken maar de ontwikkelingen zijn nog steeds in volle gang. Twee-weg paging is al bij de Nederlandse overheid langzaam zijn intrede aan het doen als modernisering op het huidige P2000 netwerk. En het geautomatiseerd aansturen van een storingsmonteur via paging zonder tussenkomst van een centrale of persoon is inmiddels ook gemeengoed.

Als amateurs kunnen we hier voldoende aan doorontwikkelen en leuke toepassingen voor bedenken. Natuurlijk is het aan elkaar versturen van berichtjes over ons eigen netwerk al leuk op zich zelf. Maar een geautomatiseerd bericht als ¨High SWR on repeater xyz detected, doe iets!¨ of ¨beer sensor reading critically low, call YL to resupply immediately!” geeft meer voldoening niet waar.

Infostream x3

En de wat meer serieuzere toepassing als het oproepen van DARES als er modder aan de knikker zit behoord zeker tot de mogelijkheden. Wat voor die groep amateurs een zeer welkome boodschap was gezien zij van P2000 zijn wegbezuinigend. Want naast individuele oproepen zijn groepsoproepen ook gewoon mogelijk. En deze groep amateurs beschikt zelf nog over een groot aantal pagers die prima om te programmeren zijn op een 2 meter amateurfrequentie.

Voor het uitrollen van een paging netwerk in Nederland is slechts 1 frequentie per band nodig. De signalen worden namelijk door meerdere zenders gelijktijdig uitgezonden op de zelfde QRG zoals we ook kennen bij PI2NOS of het CoVersity netwerk in noord Nederland. En mocht een pager een bericht dubbel ontvangen dan is dit niet merkbaar voor de gebruiker. In de meeste pagers zit een detectie in de software gebouwd om te voorkomen dat een bericht meerdere malen worden weergegeven op het apparaat.

En uiteraard leent een dergelijk netwerk zich ook voor andere toepassingen, te denken aan ¨Radioclub PI4AMF is open¨ berichten aan amateurs die zich hierop hebben geabonneerd. Een dagelijks weerbericht voor de door u gekozen woonplaats is mogelijk. Maar ook het op afstand aanzetten van het sproeisysteem in de voortuin zal geen enkel probleem zijn (niet aanbevolen!).

We beginnen simpel, via het BrandMeister netwerk kunt u vanaf uw DMR portofoon een SMS naar de pager-gateway 262994 sturen in het format [CALL dit is de tekst van het bericht] om een bericht naar een pager te sturen.

This entry was posted in BrandMeister and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.