De i-Gate

APRS-PD0RAFNee, dit is niet een nieuw product van Apple.
Een i-Gate is een APRS station.

Ik hoor u denken:
Drukt de 2M/70cm dicht
Moet ik een ATOF voor aanvragen
Wil ik niet :(

Helemaal NIKS van waar! dus bouwen maar :)

Een i-Gate is een klein onderdeeltje in het APRS netwerk dat positie-informatie van mobiele stations of andere netwerk componenten als weerstations ontvangt en doorgeeft. Hiervoor is het niet nodig om zelf uitzendingen te verrichten. Een soort luisterpost met algemeen nut.

baycom-modemEen i-Gate bestaat uit:

 • Antenne
 • Ontvanger
 • TNC – packet modem
 • Logica board / computer
 • HAM/inter-netverbinding

Een aantal amateurs van PI4AMF hebben in Bunschoten-Spakenburg een i-Gate gebouwd met een Teletron T813 als ontvanger welke op 144.800Mhz staat afgesteld. En een X50 als antenne om de signalen mee binnen te halen. Een WRAP-board is als logic board gebruikt waar het internet en het packetmodem (Pakratt 232) op is aangesloten.pk232mbx

 

wrap-boardDe ontvangen digitale informatie bied de Pakratt via een seriële poort aan het WRAP-board. Op het WRAP-board draait een klein Unix operating systeem van een geheugen kaartje met het programma APRX. Dit programma stuurt de ontvangen data naar een server op het internet zodat de juiste informatie op de juiste plek terecht komt. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de website aprs.fi

Het voordeel van het door ons gekozen WRAP-board is dat deze zeer weinig stroom gebruikt. En zeker in vergelijking van een complete PC die amateurs voorheen moesten inzetten om het zelfde resultaat te bereiken.

Na het configureren van de software zal de i-Gate op de website aprs.fi verschijnen. En vanaf dat moment zal de site gegevens verzamelen zodat je niet alleen bv positiegegevens doorgeeft maar ook een goed beeld krijgt van wat je antenne/ontvangst doet. Langzaam maar zeker zullen er punten op de kaart verschijnen van plaatsten waarvan jou station gegevens van heeft ontvangen.

PI4AMF-APRS-SPA

APRS positiegegevens worden op meerdere frequenties uitgezonden zodat je in principe meerdere i-Gate´s voor 1 locatie kan bouwen.

APRSDe APRS informatie wordt uitgezonden op de volgende frequenties:

 • VHF : 144.800 Mhz FM 1200 Baud
 • UHF : 430.5125 Mhz FM 1200 Baud
 • HF : 10.151 Mhz USB 300 Baud
 • HF : 29.250 Mhz USB 300 Baud

Heb je een zender die vrijwel 24/7 uitzend dan heeft het niet veel zin om een i-Gate te bouwen. Op de momenten dat je gebruik maakt van de band waarop je ook een i-Gate hebt gebouwd zal je i-Gate even niks tot nauwelijks iets ontvangen. Dat is helemaal niet erg.

Hier een weergaven van onze gebouwde setup in Bunschoten. APRS-Setup-PI4AMF

 

 1. Teletron T813 (144.800 Mhz)
 2. WRAP board computer
 3. Pakratt 232 Packet modem
 4. 13,8v voeding

Meer info over de i-Gate van PI4AMF is op deze pagina van aprs.fi te vinden.

 

 

This entry was posted in Nieuws PI4AMF, VRZA and tagged , , . Bookmark the permalink.