N-amateurs: onverantwoordelijke, klagende frequentiegebruikers

4_HP153AtE_HamRadioEen prikkelende titel. En misschien zelfs ook wel een beetje zoals ex-hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel zijn “onderzoeken” onder de aandacht bracht. Immers: prikkeling zorgt voor aandacht.

De titel van dit artikel komt voort vanuit de feiten zoals het Agentschap Telecom ze in het afgelopen Amateuroverleg* (oktober 2014) heeft gepresenteerd: in 2014 ontving de toezichthouder tot nu toe 129 amateur gerelateerde storingsmeldingen. In het verslag van het overleg lezen we hoe het AT aankijkt tegen deze klachten:

Een punt van zorg is het feit dat het in 68 gevallen om Full-amateurs ging en in 61 gevallen om N-amateurs. Kijkend naar het totaal aantal afgegeven F- en N-registraties, klagen N-amateurs in verhouding veel vaker dan F-amateurs.

Het agentschap vraagt zich af waar dit aan ligt en vult, zoals in hetzelfde verslag te lezen is, de oorzaak zelf in: “Zijn N-amateurs zich voldoende bewust van hun eigen verantwoordelijkheid bij storingen?

Een nogal aanmatigende aanname, die zonder verdere onderbouwing een hele groep amateurs in de hoek zet. Als je echt afvraagt of dit de reden is, dan moet je onderzoek doen naar hoe dit komt. Deze stelling zomaar in een officieel (openbaar) verslag publiceren is stigmatiserend. Zou het wellicht ook mogelijk zijn dat N-amateurs over het algemeen nieuwe gebruikers van de frequentie-ruimte zijn en daarmee nog minder ervaring hebben met wat ze kunnen verwachten aan verstoring en daardoor eerder aankloppen? Het AT geeft er geen helderheid over en dat is jammer. De lezer blijft nu met de indruk achter dat N-amateurs klagende mensen zijn die zich ook nog eens niet bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid.

Of deze indruk nu bewust of onbewust door het AT wordt geschapen: het bestuur van de afdeling Amersfoort neemt er in ieder geval afstand van en ziet graag dat dit soort uitingen in de toekomst voorkomen worden. Wij kennen de N-amateurs binnen onze afdeling in ieder geval als zeer verantwoordelijke amateurs. En over dat klagen….dat doen ze niet meer dan F-amateurs ;-) .

P.s. Of je nu N- of F-geregistreerde bent: heb of veroorzaak je storing en kom je er niet uit? Binnen de afdeling Amersfoort hebben we amateurs met ruime ervaring in het oplossen van storingen. Heb je hulp nodig, klop dan vooral aan!

*het verslag van het amateuroverleg van 29 oktober vind je (binnenkort) op https://www.veron.nl/downloads/amateur-overleg

This entry was posted in Ander nieuws. Bookmark the permalink.