Phone-Sat gelanceerd 437.425 MHz

Phone-Sat-Icon-Frontpage-31Op zondag 21 april heeft het bedrijf Orbital Sciences Corporation drie mini satellieten met de proeflancering van haar Antares raket in een baan om de aarde gebracht. Dit zijn de bekende ´cube´ satellieten die wel vaker als ´verstekeling´ meeliften met een lancering. Deze satellietjes zijn niet bijster bijzonder in hun functie. Er zijn enkel wat sensoren aangebracht die hun data als telemetrie op de 70cm amateurband versturen. Wat wel bijzonder is, is het gebruik van consumentenelektronica. De bouwers van de satelliet hebben namelijk een HTC Nexus One (een mobiele telefoon) als brein van satellietjes gebruikt. Deze draait op het bekende Android besturingssysteem van Google.

Phonesat-Construction

De makers van de twee PhoneSat´s 1.0 (Graham & Bell) & PhoneSat 2.0 Beta, waren van mening dat de mobieltjes meer dan voldoende hardware aan boord hebben om de missie succesvol te volbrengen. Doordat de markt de verschillende componenten zoals de CPU zelf al hebben doorontwikkeld is er geen behoefte meer aan ´custom made´ componenten. Dit scheelt enorm in de ontwikkelingskosten van een satelliet. En met de totale kosten van minder dan $3500,- p/s, zijn het de goedkoopste satellieten die ooit zijn gebouwd. Waarbij de gebruikte telefoon honderd keer meer processor kracht in huis heeft in tegenstelling tot een willekeurige andere satelliet. Het doel van PhoneSat is dan ook om aan te tonen dat de technologie om de ruimte verder te verkennen & benutten heden ten dagen al ruimschoots aanwezig is.

De telemetrie data is zoals aan gegeven te ontvangen op de 70cm. Hieronder vind u nadere specificaties:

  • Call sign: KJ6KRW
  • Frequency: 437.425 MHz
  • Modulation: AX-25 AFSK
  • Data Rate: 1200 bps

Als men een account heeft bij Persona kan ontvangen data worden gedeeld met de bouwers van PhoneSat. De lijst met HAM´s die hier in deelnemen vind u hier.

Om te weten wanneer de kans op ontvangst het grootst is kan op de website van PhoneSat de baan van de satellietjes worden gevolgd via deze pagina.

Kijk voor meer informatie naar de onderstaande video (Engels):

 

 

Raphael PD0RAF

This entry was posted in Ander nieuws and tagged , , , , . Bookmark the permalink.