VERON HF-dag gemist?

Een kort verslag voor degenen die de VERON HF-dag hebben gemist.

De jaarlijkse HF-dag werd gehouden in Dok Zuid in Apeldoorn. Inmiddels een vertrouwde locatie voor veel mensen, omdat ook de VERON VR daar sinds enige jaren gehouden wordt. Jan (PA1TT/DJ5AN) begeleide de dag, die volgepland stond met lezingen en de uitreiking van de PA-bekers en PACC-prijzen.

De eerste lezing werd gegeven door Chantal Koekkoek (PA5YL) en Mariëtte Engelbarts (PA1ENG). Een groep enthousiaste YL’s houdt zich bezig met contesten, veelal onder de contestcall PI4YLC. Dat het er serieus aan toegaat en zeker geen sprake is van een ‘theekransje’ blijkt wel uit de resultaten die de dames de afgelopen jaren neerzetten. Diverse awards en prijzen pronken inmiddels in de prijzenkast. De YL’s hopen dat zij ook andere dames kunnen warmmaken voor de contest-sport. Voor deelname is ervaring niet nodig: voor wie daar behoefte aan heeft, wordt graag tijd gemaakt voor een contesttraining. Omdat de YL’s geen eigen conteststation hebben, gaat de crew van PI4YLC ook graag het land in om bij de ‘gevestigde conteststations’ deel te nemen aan een wedstrijd. Dat we de komende tijd meer van PI4XYL gaan horen is zeker: voor volgend jaar staat er o.a. een lighthouse-dxpedition vanaf de Faroër Islanden op de agenda.

Het tweede deel van de ochtend was gereserveerd om van gedachten te wisselen over onze eigen contest: de PACC. Centraal stond de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat de PACC aantrekkelijk blijft om aan deel te nemen. Verschillende ideeën passeerden de revue, zoals in plaats van provincies de regiocodes uit te wisselen. Ook werd uitgebreid stilgestaan bij de actie van enkele zendamateurs uit het Nederlandse Caribische gebied. Naast de PACC werd ook naar de mening gevraagd over remote-operation. Kortom, een heerlijk interactief onderdeel in het programma.

Van discussiëren krijgt men honger, dat bleek wel uit de pile-up voor de broodjes en soep. De lunch was een uitgelezen moment om bij te praten met mede-amateurs.

Uitbuiken kon tijdens de lezing van Jan (DJ8NK). Weinig DX-ers zullen Jan niet in het log hebben staan. Jan is, zoals velen weten, een zeer actieve DX-peditieganger. Ditmaal vertelde hij ons over de avonturen in de Centraal Afrikaanse Republiek waar hij onder de roepletters TL0A actief is geweest. Ondanks dat in dit land het maken van foto’s verboden is, wist Jan ons toch plaatjes te tonen van de omstandigheden waaronder het station in de lucht gezet kon worden. Een mooi verhaal met de nodige anekdotes. Jan kon ons nog melden dat de geplande dxpeditie van november naar Mali op dit moment even ‘on hold’ is gezet vanwege de dreiging van Ebola. Liever een Feigling (angsthaas) genoemd worden dan het risico lopen, aldus Jan.

Gert (PA3AAV) trad dit jaar op als jurylid bij de WRTC (World Radiosport Team Championship). Tijdens dit event dat in de regio Boston, Massachusetts, USA werd gehouden strijden de beste contesters ter wereld om de wereldtitel. Indrukwekkend om te zien hoeveel moeite wordt gedaan om de deelnemers gelijke omstandigheden te bieden en zo onder eerlijke omstandigheden met elkaar de strijd aan te laten gaan. Een evenement met maar liefst 400 vrijwilligers, waaronder dus de spreker, met de meest uiteenlopende taken.

Na deze lezingen was het tijd voor de prijsuitreiking van de PA-beker en de PACC. Een groot deel van de winaars was aanwezig, maar ook dit jaar konden een aantal prijzen niet uitgereikt worden. Jammer dat niet alle winnaars aanwezig konden zijn. Voor PI4AMF werd de trofee voor de 2de plaats in de MO 2 transcievers opgehaald door Gert (PA2LO). Binnenkort is deze prijs dus in het clubstation in Bunschoten te bewonderen!

Als laatste onderdeel deze dag nam Ronald (PA3EWP) ons mee naar twee van de expedities die hij in de afgelopen periode ondernam: naar Juan Fernandez in 2013 (XR0ZR) en in april 2014 naar American Samoa (KH8). Dat DXpedities naar verre oorden niet altijd zonder gevaar is, bleek wel uit de beelden. Menigeen gruwelde van de manier waarop de OM’s op de plek van bestemming moesten komen. Veelal met niet al te stabiele bootjes werd mens en apparatuur vanaf de vaste wal vervoerd. Het zal iedereen duidelijk zijn dat het ondernemen van dit soort trips alleen mogelijk is als je je flexibel kan opstellen. Wie houdt van strakke planningen kan beter thuisblijven. Over de volgende DXpeditie waaraan Ronald zal deelnemen, kon hij nog niet veel vertellen. Maar, zo verzekerde hij de toehoorders, u gaat er van horen en het is naar een DXCC die hoog op de “most wanted” lijst staat!

Traditioneel werd de HF-dag afgesloten met een diner, waaraan optioneel kon worden deelgenomen.

This entry was posted in Ander nieuws. Bookmark the permalink.