ATOF voor digitale repeater PI1SPA

dmr-logoHet Agentschap Telecom heeft een vergunning (ATOF) verstrekt voor een digitale repeater aan het PI4AMF team. Al lange tijd zijn er digitale experimenten op het clubstation gaande. Ondermeer is D-star en Tetra de revue gepasseerd. D-star bood geen uitdagingen meer en een ATOF voor een Tetra repeater kan binnen de huidige regelgeving niet worden vergund.

PD362Hierop is gekozen voor het DMR platform. Waarom DMR?

  • Meer capaciteit voor spraak & data dan bv. Analoog, Fusion of D-star
  • Langere accuduur voor portable apparaten
  • Veel beter, en zelfs verder, bereik
  • Netwerk mogelijkheden zijn schaalbaar
  • Open platform

In Amersfoort is al een DMR repeater (PI1AMF) welke op het MARC netwerk (uitsluitend Motorola) is aangesloten. Hierop is gepoogd lokaal en in het buitenland enige aansluiting te zoeken voor experimenten. Maar al snel bleek dat op het MARC netwerk vrijwel geen experimenten zijn toegestaan.

Maar buiten MARC netwerk schijnt de zon :) Amateurs laten zich niet vangen in regeldrift van een enkeling in een buitenland zoals we in het verleden ook met D-Star hebben meegemaakt. De Duitsers zijn inmiddels al volop aan het experimenteren geslagen op nota bene het MARC netwerk om zich los te vechten. En in Nederland hebben we inmiddels een zowat landelijk dekkend HYT netwerk met de DMR techniek gebouwd met koppelingen naar D-star en andere netwerken.

Hytera_logo-581x326De afkorting HYT is afkomstig van een Aziatisch bedrijf dat radioapparatuur maakt onder de naam Hytera. Het open DMR platform heeft zijn naam te danken aan Hytera omdat deze apparatuur en netwerksoftware al vanaf het begin koppelingen met externe software en netwerken toelieten.
Vandaag de dag is het eigenlijk niet meer de juiste benaming omdat ook repeater-apparatuur Transceiver_Protovan bv. Motorola kan worden geïntegreerd door ontwikkelingen in Engeland en België. En ook zelfbouw als het DV-Mega project waar Guus PE1PLM de kartrekker van is, kan probleemloos meedraaien. (Lezing DV-Mega)

Dit open karakter heeft het PI4AMF team behoorlijk aangetrokken en er is besloten een ATOF aan te vragen om ook te kunnen participeren in deze maar vooral in nieuwe experimenten met deze digitale techniek. Ondermeer verbeteringen in slot toewijzing, GPS data, netwerk monitoring en UAC zijn zaken die we bij de horens willen pakken. Als ook het testen van deze techniek op div antennen situaties. En uiteraard een koppeling naar het HAMnet mag niet ontbreken.

De RTX apparatuur zal op een mooie mast nabij het clubstation PI4AMF in Spakenburg worden opgesteld aan het Eemmeer, en heeft de toepasselijke call PI1SPA gekregen.

PI1SPA

Omdat voor de aanvraag van de vergunning veel onduidelijkheid was of deze verstrekt kon worden is er niet blind in apparatuur geïnvesteerd maar eerst op de verstrekking van de ATOF gewacht. Inmiddels is er al veel apparatuur en een fantastisch bedrag door amateurs uit deze regio bijeengebracht. Maar we zijn er nog niet. Kunt u nog iets bijdragen?
Onder het knopje ¨Clubstation PI4AMF¨ is een linkje naar een pagina die aan PI1SPA is gewijd met de actuele status van het project, de bijdragen en het opgehaalde bedrag.

Doet u mee?

Why-DMR-Banner-VA3XPR

This entry was posted in Nieuws PI4AMF and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.