Beveiligde verbinding voor DMR repeaters

dmr-logoAlle DMR repeaters in Nederland worden op korte termijn voorzien van een beveiligde verbinding met de master server. Dit bied naast het vanzelfsprekende beveiligingsaspect ook meteen enkele andere voordelen voor zowel de repeater beheerders als de netwerk beheerders, en uiteindelijk meer stabiliteit voor de repeater gebruikers.

2015-07-22 16.02.08Raphael PD0RAF stuurt stap voor stap aan alle beheerders een stukje hardware op dat ze tussen de repeater (welk merk dan ook) en een willekeurige internetverbinding kunnen aansluiten. Hierdoor hoeven er geen poorten meer in firewalls, modems, routers te worden open gezet. Of andere ingewikkelde dingen die nog al eens voor problemen zorgde bij bv. bedrijven of op beurzen.

De inrichting van het VPN netwerk wordt gedaan door Paul PE1RJV & Rudy PD0ZRY.

bi6CV6VPUIEBVIAUBVVCc8945t64tr9f44fvfAls alle repeaters  zijn overgezet is troubleshooting van het netwerk ook makkelijker geworden door uitgebreide monitorings mogelijkheden. En zoals aangegeven is het beveiligd tegen kwaadwillende en niet meer mogelijk om via internet de repeaters te beeninvloeden. Ook maakt deze verbindingsmethode het mogelijk om in de nabije toekomst op afstand software updates uit te voeren. Wat met name handig is voor repeaters die fysiek lastig te berkeiken zijn.

Omdat alle repeaters straks allemaal in het zelfde netwerk zitten, ongeacht of ze via HAMnet of internet zijn verbonden, zal de audio ook minder last hebben van ´obstakels´ als NAT routing. Dit zal naar verwachting enige winst in de stabiliteit opleveren.

Op de NL master zijn de repeaters die al over zijn gezet te herkennen aan een IP adres dat met 10. begint. Repeaters die op HAMnet zitten en PI1SPA behouden hun huidige IP adres omdat die al in een beveiligd netwerk zaten.so7cgngcfnwcg5

Het is de verwachting dat voor eind augustus alle DMR repeaters op het DMR-plus netwerk voorzien zijn van een VPN verbinding.

 

This entry was posted in Ander nieuws, Nieuws PI4AMF and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.