Browser´s

cross-browser

Enkele van u vraagt dikwijls waarom een knopje niet werkt, je de webcam van PI4AMF niet ziet of een lege pagina krijgt i.p.v. twitter berichten van PI4AMF. Dan is mijn antwoord meestal het zelfde ¨dat ligt aan uw browser¨. Waarop in de meeste gevallen twee vragende ogen het resultaat is van mijn antwoord.

Tweets pagina van PI4AMF in Internet Explorer

Tweets-IEZelfde Tweets pagina van PI4AMF in Google Chrome

Tweets-Chrome

Het woord ´browser´ (Engels) is een generieke term voor een programma waarmee je websites, zoals deze, kunt bekijken. Helaas zijn de meeste amateurs, na dat het bedrijf Microsoft zijn variant van een browser ´Internet Explorer´ had geïntroduceerd, blijven hangen in het product Windows en de ¨gratis¨ browser van Microsoft. Niet wetende dat die browser ontwikkeld is om uitsluitend probleemloos te werken op Microsoft producten.

110 baud ASCII Acoustic Modem (Bell 101 dataset)

acoustic_modemDe ontwikkelingen op het gebied van internet zijn hard gegaan de laatste 15 jaar. Voor het maken van pagina´s (zoals deze die u nu leest) gebruikte men HTM code. Deze werd later HTML en is daarna verdrongen door PHP. Microsoft ontwikkelde voor zijn productlijn de ASP en later ASPX code. Zeggen de afkortingen u niets? Dat geeft helemaal niks. Als u maar begrijpt dat Microsoft andere code gebruikt dan de rest van het internet, en in de meeste van hun browser´s marginale ondersteuning bied op andere code. Immers is Internet Explorer gemaakt voor Microsoft producten.

Welcome_to_NetscapeOudgedienden op computer gebied en andere internet veteranen die ooit begonnen zijn met Netscape weten vaak wel beter. Netscape was de eerste browser die het mogelijk maakte door middel van een stukje simpele code de complete achtergrond van een pagina een kleur te geven zonder een achtergrond-foto naar de computer te sturen over het toen (met FSK 300 baud v21 inbellen) trage internet. Dit was revolutionair en heeft de deur geopend naar alle functionaliteit waar we nu dagelijks gebruik van maken.

Nu denkt u vast dat we u een andere browser gaan aanpraten of zit u met de vraag ¨wat is dan de beste browser om te gebruiken?¨. Op geen van beide kan ik wat nuttigs zeggen. Niet iedereen rijd in de zelfde auto, en wil de ene een trekhaak en de andere een airco. We kunnen alleen maar uitleggen wat de oorzaak is dat u op bepaalde websites niet alle informatie kan zien of functies kan zien/gebruiken als u gebruikt maakt van Internet Explorer van Microsoft.

browser-dtlzos-dtlzVelen van u gebruiken overigens al andere producten. Dit kunnen we zien in de statistieken van de website. Het besturingsprogramma voor telefoons en tablets van Google met de naam Android is veel in gebruik. En er is een grote groep die producten van Apple bezitten. En als hekkensluiter  maar tevens de grootste groeier is Linux, en dan met name Ubuntu (Ubuntu Engels & Ubuntu Nederlands). Linux is niet van een bedrijf als Apple of Microsoft maar bedacht en ontwikkeld door de bewoners van het internet zelf. Voornoemde bezoekers gebruiken dus al een andere browser dan Internet Explorer waarop de omgekeerde situatie zich ook kan voordoen, dat een website niet correct functioneert omdat deze op een Microsoft server & code draait (meestal bij de werkgever).

Het moraal van het verhaal is dat we vermoedelijk nooit de perfecte browser krijgen en zeker niet van Microsoft die enkel haar eigen producten ondersteund. En dat we meerdere browsers voor verschillende websites moeten blijven gebruiken. Gelukkig zijn browsers als Firefox en Chrome behoorlijk goed in het ondersteunen van Microsoft code naast de rest van de gebruikte code op internet vandaag de dag, en het proberen waard.

5647589E_40x40Internet Explorer firefox 40x40 Firefox safari-logo 40x40 Safari Google-Chrome-Logo-Wallpaper Google Chrome imagesCA641VV9Opera

 

Raphael (PD0RAF)
Website beheerder PI4AMF

This entry was posted in Ander nieuws and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.