Twee DMR netwerken, hoe zit dat?

 

MARC-DMRplus

Amateurs die zich op het DMR (Digital Mobile Radio) storten worden al snel geconfronteerd met het feit dat enkele repeaters niet met elkaar willen communiceren. Waarop blijkt dat dit komt omdat er twee DMR netwerken zijn. Maar wat is het verschil tussen de netwerken MARC en DMRplus? In dit artikel zal ik uitleggen hoe dat zit.

 

mototrbo_systemDMR maakt gebruik van een codec dat door slimme mensen bij Motorola solutions is bedacht. Zij hebben het dan ook Mototrbo genoemd. Het is verder een behoorlijk open ETSI standaard dat door andere fabrikanten gebruikt kan worden, wat inmiddels ook gebeurt maar verder op de techniek ga ik in dit artikel niet in.

Het zal niemand verbazen dat de eerste Mototrbo repeaters van de uitvinders Motorola waren. En wat kan je beter bedenken door de apparatuur in praktijk te laten testen door zendamateurs. Tenminste, dat zullen enkele medewerkers van Motorola hebben gedacht toen deze prachtige techniek gelanceerd werd. Want die betreffende medewerkers van Motorola die zelf ook zendamateur zijn, hebben namelijk kort daarna een club opgericht. En deze club hebben ze de naam Motorola Amateur Radio Club (MARC) gegeven. Wat dan ook gelijk de naam van hun DMR netwerk is. Het MARC netwerk was geboren.

Het ging niet zonder slag of stoot, maar al snel groeide het MARC netwerk met aan elkaar gekoppelde repeaters van Motorola tot indrukwekkende aantallen. En dat beperkte zich niet enkel tot de verenigde staten van Amerika maar groeide uit over alle werelddelen. Maar met dit succes trad gelijktijdig de wetmatigheid van de remmende voorsprong in werking, want de concurrentie van Motorola zat natuurlijk niet stil en de radio-amateurs wilde meer dan het Motorola netwerk kon bieden.

Sepura_-_DMR_product_family_shot_Nov_2013Naast Motorola kwamen ook andere fabrikanten met repeater systemen die gebruik maken van Mototrbo welke als DMR systemen in de markt werden gezet. Je kan jezelf wel voorstellen dat bijvoorbeeld het bedrijf Sepura niet graag de naam Mototrbo op de doos wil afbeelden waarin de halve merknaam van de concurrent is te lezen en spreekt over DMR.

d-star-logo_800Radio-amateurs die zich bij MARC melde om bijvoorbeeld het D-Star netwerk te koppelen werden de deur gewezen. Het D-Star systeem was van concurrent iCom en niet welkom bij de Motorola Club. Voor veel amateurs is dit nog steeds onbegrijpelijk. Maar het is een club opgericht door Motorola mensen voor Motorola fans. Dat zou je bijvoorbeeld kunnen vergelijken met een auto club. Als je met een BMW bij een Fiat club komt, blijft de slagboom ook gesloten. Niet dat het erg is dat er een Motorola of Fiat club is, het staat iedereen vrij om een club op te richten en/of zich bij een club aan te sluiten met gelijkgestemde en daar plezier aan te beleven.

Toch liepen veel amateurs hier op vast omdat zij willen innoveren, experimenteren, exploreren en expanderen. Dat was op het MARC netwerk dus Transceiver_Protoniet mogelijk. Het was het eerste en dus ook het grootste netwerk omdat het simpelweg de enigste was, maar dus wel gebonden aan de regels van de club. Meer dan een repeater van Motorola kopen en aansluiten was/is dus niet mogelijk waarop een alternatief netwerk is geboren met de naam DMR+ (DMR Plus). In Nederland is dit inmiddels het grootste netwerk met +/- 20 repeaters en nog steeds groeiende.

dv4mini1Het DMR+ netwerk is niet gebonden aan een merk repeater. Zo kunnen bijvoorbeeld repeaters van Motorola en Hytera probleemloos via DMR+ worden gekoppeld met elkaar. Maar ook DV4-dongels of koppelingen naar andere netwerken als D-Star zijn inmiddels gerealiseerd. En er zijn meerdere projecten gaande als SIP (VoIP telefonie koppeling) en TETRA DMO repeater koppeling. En het bedrijf Yaesu heeft als tegenhanger van het D-Star systeem van iCom ook een digitaal systeem bedacht met de naam System Fusion. Hoewel dit nog op het gebied van netwerksoftware heel erg in de kinderschoenen staat is een koppeling naar DMR+ al gespreksonderwerp bij div. ontwikkelaars.

DMR+ wint naast Nederland ook in andere landen nu terrein. In Engeland zal deze week nog enkele Motorola repeaters worden omgezet van het MARC netwerk naar DMR+. En in Duitsland draaien al bijna net zo veel repearers op DMR+ als in Nederland. In Italie zijn ze repeaters aan het testen om verschillende merken via DMR+ te koppelen. En zelfs in het geboorteland van Motorola zijn al enkele repeaters aan het DMR+ netwerk aangesloten. Kort gezegd is het DMR+ netwerk momenteel het meest in beweging en sterk groeiende in omvang en functionaliteit en krimpt het MARC netwerk door zijn beperkingen.

World map with hot points of connections network and servers locations. Internet conceptEr is nog veel meer te vertellen over DMR+ omdat de ontwikkelingen in volle vaart gaande zijn. Dit bij zowel de verschillende fabrikanten van de hardware als bij de amateurs. Maar het doel van dit artikel was het overbrengen hoe er twee netwerken zijn ontstaan en waarom deze niet met elkaar gekoppeld zijn. Beide netwerken streven een ander doel na en zijn om een andere reden gebouwd. Het ene netwerk is hierom niet beter dan het andere, wel anders. Mijn verwachting is dat beide netwerken voorlopig nog wel naast elkaar zullen voort leven.

Op welk netwerk u ook inlogt en zich thuis voelt, heel veel plezier met DMR!

 

dmr-logo

This entry was posted in Ander nieuws, Nieuws PI4AMF and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.