Chinese 2 way Ethernet Relay SR-201

Als repeater beheerder ben je verplicht om storing te voorkomen, en een makkelijke manier om dat te doen is bij storing de repeater gewoon helemaal uit te schakelen. En dat doen je natuurlijk het liefst door er vooral niet naartoe te hoeven gaan. Op afstand uitschakelen dus.

Je kan natuurlijk een schakeling bedenken door via een ontvanger op een voor anderen onbekende QRG die bv middels een toontje de boel uit kan schakelen. En dat is precies wat tot een paar jaar geleden dus veel gebeurde maar dan moest je wel toevallig binnen het bereik zijn om de ‘kill-switch’ te kunnen activeren. En heden ten dagen is het wereldwijde internet overal doorgedrongen, dus nieuwe wereldwijde mogelijkheden dienen zich aan. Ook ik dacht ‘waarom moeilijk doen als het China kan’ dus ben ik bij Ali-Perongeluk an Ebay wezen rondneuzen en vond al snel een potentieel printje die aan mijn wensen leek te voldoen. Ik moet PI1SPA en de i-Gate van PI4AMF op afstand spanningsloos kunnen maken. En dit product had twee relay’s en een ethernet aansluiting. Bovendien ook nog cheap-ass onder de €15,- inclusief het verzenden naar mijn brievenbus, daar kon ik mij geen buil aan vallen dacht ik zo.

Na een paar weekje wachten plofte de bubbeltjes enveloppe op de mat en kon het experimenteren beginnen. Zou hij het wel doen? Hoe wil hij gevoed worden? En hoe schakel je die relay’s?

Zoals we gewend zijn bij dit soort bestellingen uit China zat bij de levering van de print de zeer uitgebreide handleiding en noodzakelijk software vanzelfsprekend totaal niet ingesloten, daarvoor mogen we zoals te doen gebruikelijk naar www.ZoekHetZelfMaarUit.nl, beter bekend als Google.

Als je niet weet wat je moet zoeken is dat allemaal best lastig. Maar als je bij Google door de plaatjes van deze print spit, kom je er al snel achter dat het type SR-201 betrof. En toen was de informatie snel gevonden. Van uitleg op youtube tot de bijbehorende software waar wel een summier document in zat met aanwijzingen. Echter waren de software tooltjes voor mij zo vanzelfsprekend dat ik dat document niet heb hoeven raadplegen.

Het printje wordt gevoed doormiddel van een micro USB aansluiting met 5V DC, en ja, er zitten LED-jes op, dus toen die gingen branden werd ik al een beetje blij. Daarna moet je uitpluizen hoe je tegen dat ding over ethernet kan praten. En al snel blijk hij af fabriek een vast IP address te hebben meegekregen van 192.168.1.100

Nadat ik de IP settings van mijn laptop had aangepast naar het netwerk segment van de Ethernet Relay print, kreeg ik keurig antwoord van van het apparaat middels het PING commando. Yes! Its alive!

 

De volgende stap was om er een commando heen sturen om een relay ‘klik’ te laten zeggen, want daar gaat het uiteindelijk om. Hiervoor moet ik een ander tooltje opstarten met de naam Device Controller, maar wacht, gaat dat wel goed? Ik heb maar 2 relay’s op de print en zie maarliefst 8 knoppen. OMG!

Gelukkig!, een knopje ‘settings’. Dat heeft op mij de zelfde aantrekkingskracht als de ontdekking van schroefjes op een zojuist gekocht apparaat, want eerst moet alles uit elkaar om te kijken hoe het werkt.

In het settings-window kunnen we gelukkig het aantal te schakelen relay’s die op de print aanwezig zijn selecteren, net als als de manier van schakelen. Moet met een druk op de knop de relay schakelen en in die positie blijven staan (Keep State) of moet met een druk op de knop het relay even ‘klik’ doen en na 1 seconde weer terug naar waar hij was (Jog).
Bij het drop-down menu ‘Num of Channels’ kunnen we het aantal relay’s van twee selecteren en drukken vervolgens op ‘OK’

En presto, een window met twee knopen, maar doen ze het ook?

Ik druk op Ch1 en hoor een duidelijke ‘klik’ en kijk vervolgens naar het printje. Nog een LED-je dat oplicht. Geweldig, mijn dag is helemaal goed. Klikkende relay’s en brandende LED-jes duid op een succesvolle aankoop.

Handig om te weten is dat er ook een Android app voor deze print bestaat en de tooltjes ook probleemloos onder Wine in Linux draaien. Daarbij komt ook nog dat de broncode van alle tooltjes en de Android app bijgesloten is in het verzamel-bestand.

Denkt u nu ‘dit smaakt naar meer’ nou dat kan, hij is er ook in een 8 of zelfs 16 uitvoering. Hieronder ziet u een keurig voorbeeld van een amateurtoepassing elders in het land waar men al drie apparaten op afstand kan schakelen en kan opschalen naar acht.

De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. En er is best nog wel meer te vertellen over deze zeer handige en betaalbare printjes, maar dit artikeltje is er voornamelijk voor om de zoekende amateur op weg te helpen die een vergelijkbare aankoop hebben gedaan, dus laat ik het hier maar even bij.

Later volgen nog wat foto’s en woorden van de toepassing die wij met dit printje in gedachten hebben.

73s

RAF

 

This entry was posted in Ander nieuws and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.